Església de Sant Vicenç de Vilarassau – Santa Maria d’Oló / Moianès

A la foto nº 7 es veu en detall la creu de l'Orde del Temple.

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Vicenç de Vilarassau, una petita entitat de població de Santa Maria d'Oló, vila i municipi del mateix nom, constituïda per un veïnat de masies disperses, a la comarca del Moianès - (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànica - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta una bonica apariència. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral del camí.

Accés: - Visitada el 11/04/2014:
Hem sortit de Santa Maria d'Oló, baixant pel carrer Josep Sauleda (41 52 23.9 02 02 09.3) , seguint les indicacions que ens dirigeixen cap a Sant Joan d'Oló.

Durant el proper recorregut trobarem una desviació (0) a l'esquerra (41 51 29 02 02 08.8) indicada per anar a l'església de Sant Vicenç de Vilarassau.

Fins aquí hem circulat sobre asfalt. A partir d’aquí ho farem per un camí de terra, durant uns 3 km. aproximadament, a dia d'avui perfectament transitable.

En aquest lloc hem introduït al nostre navegador les coordenades de situació d’aquesta església i sense cap entrebanc hem arribat al nostre destí.

De totes maneres informarem de dos punts concrets del recorregut, que serviran per contrastar la correcció de la ruta.

• (1) - 41 50 57 02 01 47 – Travessem els terrenys d'una granja. A la sortida trobem una derivació de dos camins. Continuarem pel de l'esquerra, hi ha una indicació.
• (2) - Més tard se'ns incorpora un camí per la dreta 41 50 41 02 02 10. Ho haurem de tenir en compte a la tornada. Des d'aquest lloc ja és visible a la llunyania el llogaret de St. Vicenç.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció
Església formada per una nau coberta amb volta de canó, reforçada amb un arc toral que la divideix en dos trams.

L'absis semicircular, situat a sol ixent i cobert amb volta de quart d'esfera, presenta les característiques genuïnes del romànic llombard; quatre bandes llombardes que delimiten tres series de quatre arcuacions cegues són el motiu de decoració de l'absis.

Les bandes llombardes també apareixen en el mur de la cara sud, situades sota mateix del ràfec de la teulada.

Al centre de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada.

L'accés a l'església es fa pel cantó de ponent i la porta és moderna.

En aquest mateix mur s'alça un campanar de paret refet.

L'aparell de l'església és obrat amb carreus regulars disposats en filades i a trencajunt.

Notícies històriques

El lloc és documentat per 1ª vegada el 957 com a Villare Ansaldi i l'església apareix esmentada el 1134.

L'any 1284 s'esmenta la parròquia de Sant Vicenç de Vilarassau, però amb aquesta denominació de parròquia no apareix ni en les llistes anteriors al 1154 ni en les del 1361 i 1438.

La funció de sufragània de Santa Mª d'Oló està ben documentada i es recalca en la visita episcopal del 1686.

Es creu que seguiria els mateixos passos que la parròquia de Santa Mª d'Oló, la qual el 1364 passà a dependre de la canònica de l'Estany, i desprès de la seva extinció el 1592 passà a les Cinc Dignitats Reials; el 1686 continuava amb aquesta dependència.

El 1878 assolí la categoria de parròquia, que encara avui conserva, encara que no té un culte regular.”

Paisatges del Moianès