Església de Sant Vicenç de Jonqueres – Sabadell / Vallès Occidental

F O T O S

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Sabadell, ciutat i municipi del mateix nom, que juntament amb la ciutat veïna de Terrassa, comparteix la capitalitat de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat). Documentada des del segle X, ha sofert moltes modificacions, sobretot entre els segles XVI i XVII.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Visitable: A la pàgina web de l’Ajuntament de Sabadell, apareix: "Informació de visites, al Museu d’Història de Sabadell - Tel. 93 727 85 55”.

Accés - Visitada el 31/01/2015:

A les afores de Sabadell, a tocar del PK nº 2 de la carretera B-124 (Sabadell / Castellar del Vallès), hi ha un lloc situat a 41 34 09.4 E 02 05 55.6 on hi ha una sortida (A la dreta, si venim de Sabadell) que accedeix al carrer que al mapa de Google identifiquem con a carrer Jonqueres, cap a on ens dirigirem.

Uns metres més endavant, ja veurem l’església, a la dreta, enfilada. Aparcament en una zona sense asfaltar. Hi ha un restaurant al costat mateix.

“ Descripció

De l'antiga església parroquial de Sant Vicenç de Jonqueres, situada als afores de la vila, a la banda nord, només en restaven alguns fragments (anys 90), ja que ha experimentat nombroses modificacions al llarg del temps.

És un edifici de planta rectangular, d'una nau i dues capelles laterals, amb coberta de teula a dues vessants i campanar d'espadanya.

De l'edifici original resten les façanes nord i oest (amb el campanar de paret). Es conserva també la porta d'accés al temple, del segle XVI, allindada, amb la inscripció "2 abril 1574".

Notícies històriques

L'Església de Sant Vicenç, producte de diverses etapes constructives, és documentada des del segle X.

Durant part del segle XIII, dels anys 1214 al 1269, hi va haver un monestir de monges, que es traslladà posteriorment a Barcelona.

A finals del segle XIII, o ja en el segle XIV, l'església es va ampliar i se'n modificà la façana de migdia.

Durant el segle XVI s'hi van realitzar obres d'engrandiment per la banda de llevant. La rectoria es va adossar al temple entre els segles XVI-XVII.

En els anys 90, l'ermita i la rectoria es trobaven en procés de rehabilitació sota el patronatge de l'Ajuntament de Sabadell (actual propietari), del Fons social Europeu i de l'INEM. (Datació per font)”