Església de Sant Serni de Meranges – Meranges / Cerdanya

Situació: A Meranges, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya - (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic - Generalitat de Catalunya .*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya .*

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Església de Sant Sadurní de Meranges - Generalitat de Catalunya .*

Accés - Visitada el 30/07/2014:

Punt d'inici: Hem començat el recorregut d'avui des d'un punt situat a les afores de la població de Ger, entre els PK 187/188 de la carretera N-260, denominada també Eix Pirinenc, al lloc situat a 42 24 29.9 01 50 36.6, on hi ha el PK nº 0 de la carretera GIV-4031, que ens portarà a Meranges, on hi arribarem al cap d'uns 10 quilòmetres.

Seguint el flux circulatori de la mateixa carretera, hem travessat Meranges, fins un lloc situat a la sortida del poble - (42 26 49.5 01 47 02.2), on hem aparcat el vehicle, i ens hem disposat a continuar a peu, per veure l’església, molt propera.

Si introduïm les coordenades anteriors a Google Maps, ens trobarem amb el següent

M A P A d'aquest itinerari. Distància aproximada: 10,1 km - 14 minuts.

Altres:

• L'itinerari que ens ha portat fins a  l'Església de Sant Serni constitueix la primera part del camí que mena a l'Estany de Malniu.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Març 2018):

Sant Serni es troba al bell mig de la població de Meranges, a 1.540 m d'altitud.

Es tracta d'un edifici romànic tardà, d'una sola nau, modificat i ampliat al llarg dels segles.

L'actual temple en devia substituir un altre d'anterior. És obra de finals del segle XII o ja de ple segle XIII.

D'època romànica conserva l'estructura d'una nau, força desviada de l'eix de l'absis semicircular de carreus ben escairats, amb finestra de doble esqueixada i relleus al biaix de l'aresta.Una finestra similar es conserva al mur de migjorn.

En èpoques posteriors s'allargà la nau i es va traslladar la portalada, s'hi afegiren dues capelles laterals al costat de migdia, el porxo que protegeix l'entrada i el campanar de torre amb coberta piramidal. També és posterior el sobrealçament de la nau amb unes golfes.

Cal destacar la portalada romànica de cinc arcs en gradació i columnes amb capitells, avui situada sota l'atri de volta de canó tancat per una porta adovellada, que es troba molt erosionada, però que permet distingir una decoració escultòrica de figures humanes i animals en dues de les arquivoltes i els brancals exteriors.

Se'n conserva la ferramenta romànica, de reforçament i ornamentació, comunes a moltes esglésies romàniques, amb porta ferrada del segle XII de les comarques de l'Alta i Baixa Cerdanya, del Conflent i del Rosselló

Al sostre de la volta de canó del tercer tram de la nau hi ha un pantocràtor del segle XVIII d'estil barroc popular.

Notícies històriques

L'església de parroquial de Sant Serni o Sant Sadurní de Meranges és documentada ja en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell, que estudis recents situen cap a finals del segle X (tot i que està datada l'any 819).

Posteriorment, trobem altres referències tant de l'església com del lloc de Meranges. Inicialment, havia estat possessió del monestir de Ripoll.

L'església de Sant Serni de Meranges contribuí els anys 1279 i 1280 a satisfer la dècima recaptada aquells anys a la diòcesi d'Urgell.

Poc després, l'"ecclesia Sti. Saturnini" fou visitada, entre els anys 1312 i 1314, pels delegats de l'arquebisbe de Tarragonai. Així mateix, consta en la relació de parròquies de la diòcesi urgellenca que satisferen la dècima col·lectada l'any 1391.

Al voltant de l'any 2011 s'hi va realitzar una intervenció de restauració centrada, sobretot, en les cobertes i el campanar.

Durant els anys 2013 i 2014 s'hi intervé novament, dins el programa Romànic Obert de la Caixa. En aquesta ocasió es restaura la portalada, s'instal·la un nou cancell (que permet la visió de l'interior) i es fan obres de rehabilitació per tal de solucionar les humitats.

Durant aquesta intervenció s'han posat al descobert importants restes de pintures barroques, que s'han consolidat a l'espera de poder realitzar una futura restauració.

Cerdanya : Veure en un mapa més gran.

Altres llocs interessants per visitar: Llocs amb encant