Església de Sant Sebastià del Sull – Saldes / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Saldes, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle IX – Preromànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - Wikipedia – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnes. Lliurament accessible.

Accés - Visitada 29/08/2015:

L’itinerari inicial per arribar a aquesta edificació, d’entrada és el mateix que el que ens porta al Santuari de Gresolet, però en aquest cas, sense arribar-hi.

El recorregut és el següent:

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-16, anem en direcció a Bagà, sense arribar-hi. A l'alçada del PK 113 prenem una sortida a l'esquerra (42 13 03.8 01 52 08.6) , indicada per anar a Saldes. Entrem a la carretera B-400 (Guardiola de Berguedà – Saldes – Gósol).

En un lloc (0) d'aquest vial (42 13 30.2 01 44 32.2) situat entre els PK nº 15 i 16 (Poc més endavant del PK 15), hi ha una sortida a la dreta, indicada per anar a Gresolet.

(1) A 42 13 36.8 01 44 35.5 trobem una desviació. Seguim per l'esquerra primer i tot seguit per la dreta.

(2) A 42 13 40.8 01 44 41.7 arribem a una cruïlla amb tres sortides: continuem per la del mig.

Tot seguit us presentem un mapa d’aquest itinerari inicial, per aclarir dubtes

En un moment donat del camí, passarem per un pont (42 14 12.2 01 45 02.2) amb baranes de fusta, conegut amb el nom de Pont de Can Ferre. Si és així, vol dir que anem en la direcció correcte.

Finalment i no gaire més lluny, arribarem a un lloc 42 14 29.4 01 45 04.2 on trobem una desviació. Hi ha un cartell: Cal Ferrer.

Hauríem de continuar per la dreta, però una cadena impedeix la circulació als vehicles a motor. Aparquem al voral del camí i ens disposem a continuar a peu.

Camí que de bon principi es dirigeix a Can Ferrer, però no hi arribarem.

Després de travessar un pont d'obra (42 14 31.7 01 45 02.2) girarem a mà dreta, creuarem un petit rierol (Amb poca aigua, el dia d'avui),

on a l'altra banda ja hi veureu un petit cartell de senderisme, indicant la direcció a seguir.

Veure detall al mapa següent.

Hi ha dos camins: un d'ample, a la dreta, on també hi ha una cadena i un cartell que ens indiquen no passar-hi.

A l’esquerra hi ha l’inici d’un senderol amb una indicació. Aquest és el camí bo.

Durant el proper recorregut, pel bell mig d'una arbreda, ens acompanya per la dreta la llera del riu Saldes. Durant un quinze o vint minuts, trepitjarem un sender a estones discret, però ben evident, fressat, no hem tingut cap problema per seguir-lo.

De tant en tant hi ha cartells.

Però ... al final, quan arribem al lloc, on a la dreta, a tocar del riu hi ha les minses restes, no n'hi ha cap. Cal estar atents a descobrir-les. Són visibles, s'intueix la seva presència, des del camí.

Us oferim un mapa, una visió global de la darrera part del recorregut.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

“ Descripció

L'església de St. Sebastià del Sull devia d'esser model per les esglésies de planta rodona, que foren construïes durant el s. XI la llarg del Llobregat.

La planta rodona tenia 7.50mt. de diàmetre interior i un gruix de les parets de 1. 40mt.

Sembla que els fonaments de dita planta no foren resistents per sostenir la coberta de falsa volta, doncs aquesta s'enfonsà.

La porta d'accés s'obria a la banda del ponent, i no es té certesa que aquesta tingués absidioles.

A l'interior, un banc envoltava l'absis i la rotonda, que devia constituir l'únic seient.

Arran de les excavacions foren trobats a l'interior de la rotonda enterraments d'infants, i d'un adult vell. No obstant, el cementiri de dita església estava situat a llevant i a extramurs; fou un cementiri per les famílies de les rodalies fins que el s. XVIII el Santuari de Gresolet adquirí més importància.

Notícies històriques

El monestir de St. Sebastià del Sull i la seva rotonda són testimonis d'un habitat del s. IX a la zona de Saldes.

Un vell camí, procedent de Gósol, passava prop de l'església parroquial de St. Martí de Saldes, existent el 831. Aquest travessant rius i camps passava pel Sull i arribava fins a St. Llorenç, prop de Berga.

L'11 d'agost de l'any 939 una dona devota i un prevere anomenat Daniel començaren a treballar les terres i a construir l'església dedicada a St Sebastià. L'any 939 hi havia en aquest lloc una petita comunitat monàstica masculina presidida per l'abat Dacó i formada per sis monjos i altres persones residents.

Els comtes de Cerdanya començaren a fer donacions al monestir, sobretot durant el s. X. A mitjans del s. XI ja no restaven monjos al monestir i en començar el s. XIV i fins el s. XVI dita església era sufragània de St. Sadurní de Maçaners.

Altres:

Aquesta contrada és un bell racó del nostre país. Durant el recorregut hem pogut veure gent banyant-se en les transparents aigües del riu, que Déu n'hi do lo fredes que deuen estar ...