Església de Sant Sebastià de la Clua – Bassella / Alt Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A la Clua, entitat de població de Bassella, vila i municipi de la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament a la vora. Hi ha un petit cementiri al costat.

Accés - Visitada el 11/02/2011:

Remetem als lectors interessats a visitar-la, a entrar a la nostra pàgina web del Castell de la Clua (Desaparegut) per tal de conèixer l'itinerari per arribar a aquesta església, situada al costat del lloc on es suposa havia estat edificat el castell.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

“ Descripció

Sant Sebastià de la Clua és una església d'una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular, reforçada per un arc toral, i capçada a llevant per un absis semicircular, obert a la nau mitjançant un estret arc presbiteral.

Totes les finestres de l'església són de doble esqueixada. La de l'absis està paredada, les altres són: una a la façana sud i l'altra al mur de ponent.

La porta d'accés al temple, situada al mur sud, és d'arc de mig punt de petites dovelles i sense ornamentació.

A la façana de ponent s'aixeca el campanar d'espadanya de dos ulls. A la façana sud queden vestigis del campanar original, que es va perdre en sobrealçar la coberta.

L'espadanya es va fer amb carreus de l'obra original, la qual cosa dóna a l'església un aspecte unitari. L'aparell és format per carreus ben tallats i polits, disposats ordenadament. Al mur nord es conserven algunes filades que podrien correspondre a una edificació anterior a l'actual que es podria datar al segle XI, la resta de l'edifici hauria estat construït al segle XII.

Notícies històriques

El lloc de la "Clusa" s'esmenta en l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell, que es pot datar entre la segona meitat del segle IX i finals del segle X.

D'altra banda, el castell de la Clua és àmpliament documentat al llarg dels segles XI i XII.

En la visita pastoral de 1575 consta Sant Martí com església parroquial de la Clua. El visitador de la diòcesi manà que fos allargada la teulada per tal que l'aigua no penetrés en la volta. A l'any 1758 l'església havia canviat d'advocació i era dedicada a Sant Sebastià. Aquest sant esdevingué molt popular com a protector de la pesta a finals de l'edat mitjana. En aquest moment, Sant Sebastià de la Clua esdevingué sufragània de la parròquia de Sant Serni d'Aguilar.

Actualment és una capella abandonada i depèn de la parròquia de Peramola.”

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.