Església de Sant Salvador – Talavera / Segarra

Situació: A Talavera, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època:Segles XII / XIII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 13/10/2013:

La trobarem a la plaça de l'església, a la part alta de la població. Des d'aquí pot ser punt de partida per visitar la torre de Talavera.

“ Descripció

L'església parroquial de Sant Salvador està situada a la part alta del poble de Talavera, fora del primitiu clos murallat.

Aquesta encara conserva elements de la primitiva església romànica dins de la seva renovada fisonomia actual.

En el mur sud, hi ha restes de la primitiva construcció d'origen medieval, on se'ns presenta una porta paredada d'arc de mig amb un seguit d'arquivoltes en degradació, motllurades i molt erosionades.

Les columnes que sustenten aquestes arquivoltes han perdut el fust i les bases, però se'n conserven els capitells, troncocònics i totalment llisos.

Les restes del seu parament ens mostren carreus de pedra, molt ben treballats i disposats regularment.

La imatge de l'actual església és el resultat de remodelacions posterior que van afectar a la seva estructura.

La rectoria de poble s'adossa al mur sud d'aquesta església, i aquest mur es reforça amb l'adhesió d'un contrafort, deixant lliure la visió de la primitiva porta d'accés paredada.

La façana principal es traslladarà a llevant on s'obre l'actual porta d'accés amb arc de mig punt rebaixat, on també s’obre una finestra allargassada amb d'arc de mig punt.

Un campanar d'un ull, s'integra a la teulada de l'església, que se'ns presenta a doble vessant.

Notícies històriques

La parròquia de Talavera és esmentada per primera vegada a les llistes de parròquies del bisbat de Vic dels segles XI i XII.

L'any 1240 Bernat de Talavera, castlà del lloc, comprà els drets de diverses capellanies, entre les quals figura la de Sant Salvador de Talavera. Talavera es mantingué dins la demarcació eclesiàstica del bisbat de Vic fins el 1957, any en que fou integrat dins la diòcesi de Solsona.

L'estudi de les restes conservades de la primitiva església romànica apunten cap a una obra tardana, finals del segle XIII.”