Església de Sant Salvador de Golorons – Clariana de Cardener / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Clariana de Cardener, entitat de població i municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Malmesa. La part més desfavorida de la capelleta, a part del sostre, esfondrat, és l'absis, que ha aterrat fa poc. No és accessible lliurament. Està situada dins de les instal·lacions ramaderes de la masia Golorons.

A l'arribar al lloc vàrem trobar un jove habitant de la masia, amb el que vàrem xerrar una estoneta i al qui vàrem demanar permís per deambular una mica pel mas per tal de poder fer les fotografies que il·lustren aquest reportatge. Des d’aquesta pàgina, de nou li agraïm la deferència.

Altres noms: Sant Miquel de Golorons - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 28/04/2017:

Circulant per la carretera C-26 (Berga / Solsona), en un lloc a tocar de la fita del PK nº 113, situat a , 41 59 42.9 01 35 41.0 trobem una sortida d’aquesta via indicada per anar a Golorons, situat a uns 2 quilòmetres de distància, per terreny asfaltat, cap a on ens dirigirem. Aquest és el punt d’inici de la nostra descoberta.

Una vegada situats en aquest lloc, introduïm ara les coordenades de destinació al nostre navegador, i aquest formidable guia ens duu sense destorb a la fi del viatge.

M A P A d'aquest recorregut

“ Descripció

Església d'una nau i un absis rodó, orientada a l'est. La nau coberta actualment de fusta a dos vessants. Arc preabsidial de mig punt.

Està construïda amb paraments de pedres de diferents mides treballades a cops de maceta, en filades.

La porta està al mur sud, d'arc de mig punt adovellat, resseguit a l'extradós, per un altre de pedres rectangulars.

A l'absis hi ha una finestra de dues esqueixades cobertes per dues voltes en full de llibre idèntiques de treball, si bé l'exterior no és completa a causa d'un esfondrament que ha deixat un esborranc visible des de l'interior.

A l'exterior queda amagat per tres grans pedres, una d'elles amb un petit arc.

Notícies històriques

L'església de Sant Salvador de Golorons, no està esmentada en l'acta del 839, però, el seu bastiment és romànic.”