Església de Sant Salvador de Figuerola – Les Piles / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: Al lloc de Figuerola, actualment despoblat, i pertanyent al municipi de Les Piles, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Diputació de Tarragona).

Estat: Exteriorment, aparenta un bon estat. No és accessible lliurament.

En el nostre cas, hi hem accedit de la manera següent:

Circulant per l'autovia A-2 en sentit nord, direcció Lleida, hem pres la sortida per accedir a la Panadella, i sense entrar-hi, en una rotonda hem pres la direcció per anar a Santa Coloma de Queralt, circulant llavors primer per la B-221, després la T-221, hem travessat Santa Coloma, i a continuació hem circulat per la C-241, fins un lloc (0) relativament a la vora, situat entre els PK 24 / 25 d'aquesta carretera (41 31 13.51 01 22 04.69 - més aviat a prop del primer punt ...) on hem pres una desviació a l'esquerra, sense cap indicació, continuant llavors transitant per un camí de terra, hem sobrepassat una desviació, (1) - (41 31 05.06 01 22 12.88) continuant per l'esquerra, fins arribar a un lloc (2) situat  41 30 57.05 01 22 34.55, a uns 1100 metres de distància de la carretera, on hi ha a l'esquerra, l'inici d'un discret corriol que mena cap a l'esglesieta, ara perfectament visible.

• Hem aparcat aquí mateix, al voral del camí i hem fet a peu els 50 o 100 metres que hi ha fins l'edificació.
  • La darrera part d'aquest itinerari, un curtet camí de terra, no presenta cap dificultat. Però tenint en compte que el dia de la nostra visita, el terra estava ben xop, en un moment ens va quedar el cotxe fet un fastig, ple de fang ...
  • Doncs ... a tenir en compte les “famoses” circumstàncies meteorològiques ...

Localització: N 41 31 01.37 01 22 35.20 – Altitud: 666 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013):

“ Descripció

Edifici d'una nau amb absis semicircular a la capçalera. Va coberta per una volta de canó col·locada sobre un sistema d'arcs formals situats al llarg dels murs laterals.

És possible que en origen l'església anés coberta per una encavallada de fusta. Els murs primitius, per tant, haurien esdevingut insuficients ja que l'empenta d'una volta és molt superior. Això va poder solucionar-se bastint aquestes arcades com a reforç del murs originaris.

La porta d'accés s'obre en el mur sud: és adovellada i d'arc de mig punt. Una motllura a manera de guardapols recórre tot el perímetre exterior de l'arc. No hi ha cap mena d'ornamentació.

Al bell mig de l'absis hi ha una finestra espitllera, decorada a l'exterior amb un bordó amb puntes de diamant, etc.

A l'edifici són evidents diversos processos d'obra, a més de la possible de la possible modificació de la volta cal esmentar la fàbrica durant el segle XIV de la capella oberta en el mur nord. A la part alta dels murs externs hi ha les restes d'una cornisa decorades en ziga-zaga.

Notícies històriques

Figuerola apareix mencionada com a afrontació l'any 1080. Aleshores no era més que una quadra. El lloc va ser colonitzat i consta documentalment que al llarg de tot el segle XII, el seu castell va pertànyer als Timor.

Es menciona la parròquia de Figuerola l'any 1150 com una possessió de la Canongia de Solsona. Pel que fa pròpiament a l'edifici, la referència més antiga correspon al 1195. Va testar en aquesta data un dels castlans dels Timor a l'indret i va cedir un legat a Sant Salvador.

A darrers del segle XIII, per donació, Figuerola va passar a dependre de Santes Creus. D'aleshores fins la desamortització de Mendizabal va estar integrada en el senyoriu territorial del monestir."

Conca de Barberà : Veure en un mapa més gran.