Església de Sant Sadurní de Fustanyà – Queralbs / Ripollès

Situació: A Fustanyà, entitat de població del municipi de Queralbs (Ripollès) – Girona.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 31/08/2012:

Procedents de Ribes de Fresser hem enfilat per la carretera GIV-5217, en sentit nord, en direcció a Queralbs.

Abans d’arribar-hi, en un lloc conegut com La Farga (42 21 24.15 02 10 14.89), entre els PK 5-6,  hem pres una desviació a la dreta, indicada per anar a Fustanyà, on hi hem arribar al cap d'uns 2 km.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Sant Sadurní de Fustanyà es troba enlairat a la vall del riu Freser, proper a un gran mas i al costat del cementiri obert.

És una construcció de nau única, coberta amb volta de canó apuntada.

Presenta un arc triomfal i un absis semicircular molt més petit que la nau, orientat a llevant que a l'exterior mostra un fris sostingut per mènsules.

Arran de l'arc triomfal, la nau té, a banda i banda, dos grans nínxols, oberts al gruix dels murs, com un rudiment de creuer.

La portalada, al costat de migjorn, està formada per tres arcs en gradació i conserva la ferramenta.

Al damunt del nivell de la porta, vuit forats, rítmicament distribuïts, indiquen que hi hagué un nàrtex de fusta protegint l'entrada de gairebé tota l'amplada de la façana, que ha estat restituït en la restauració.

Sobre el peu de la nau s'aixeca el campanar de torre de coberta piramidal que possiblement és fruit d'una transformació de l'original d'espadanya.

Notícies històriques

Sant Sadurní va ser la primera parròquia del terme actual de Queralbs, però en desconeixem la data de consagració.

“ Aquesta església és un edifici del segle XII d’una sola nau coberta amb volta apuntada i un absis més petit amb una cornisa amb mènsules i una finestra central.

L’absis es troba separat de la nau per un arc triomfal.

El portal és a la façana de migdia.

L'església té al damunt un campanar matusser, que sembla resultat de la transformació d’una espadanya primitiva en un campanar o comunidor obert al segle XVI.”

Edificacions properes: Tenint en compte que passem molt a la vora de Queralbs, podem veure-hi:

Ripollès : Veure en un mapa més gran.