Església de Sant Sadurní – Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Sadurní de l'Heura, entitat de població del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat). L'antic campanar, el campanar vell, havia estat utilitzat amb funciones defensives.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem pogut aparcar a la mateixa plaça de l’església.

La trobarem a la plaça que al mapa de Google s'identifica amb el nom de Plaça de la Font.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):

“ Descripció

L'església parroquial de Sant Sadurní de l'Heura és una construcció de grans dimensions, d'una nau amb capelles laterals de diferents alçades.

Els murs lateral presenten contraforts i les capelles tenen coberta de teula a una vessant, mentre que la nau és coberta a dues vessants.

A la façana principal, orientada a migdia, hi ha la portada, amb obertura d'arc rebaixat i pilastres a banda i banda amb motllures en relleu a la part superior, cobrades i coronades per semiesferes sobre pinacles.

A la part superior d'aquest conjunt hi ha una fornícula d'arc de mig punt decorada amb relleus i, més amunt encara, una rosassa motllurada. La façana es corona amb cornisa mixtilínia.

A la banda de ponent de la façana s'alça un campanar de base quadrada; un altre campanar, també de base quadrada, queda integrat al parament est de la nau; conserva restes d'espitlleres i dels arcs originals, actualment tapiats, ja que el arcs de mig punt que presenta i la coberta de pavelló són d'època posterior.

Notícies històriques

Hi ha documentació relativa a l'església de Sant Sadurní des del segle XI, encara que l'edifici actual és obra en la seva major part del segle XVIII.

Del període romànic conserva l'antic campanar, anomenat "campanar vell", que ha estat objecte en diverses ocasions d'obres de remodelació. Les espitlleres conservades posen de manifest la seva utilització amb finalitat defensiva.

Església de Sant Sadurní

Detalls i detallets