Església de Sant Romà de la Clusa – Castell de l’Areny / Berguedà

Església de Sant Romà de la Clusa - Castell de l'Areny

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Romà de la Clusa, antic poble de Castell de l'Areny, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Bon estat - Restaurada - No és accessible lliurament. Al costat hi ha el refugi de La Clusa.

Accés - Visitada el 28/07/2014:

Procedents del sud de Catalunya i circulant en sentit nord per la carretera C-16 (Autopista E9) arribem a la localitat de Berga. La sortida natural d'aquesta via és la incorporació a la carretera C-26, entre els PK 146-147 d'aquest darrer vial, per on continuarem.

Ben aviat, a la sortida de Berga, passarem per un curt túnel que salva la Serra de la Petita (Torre de la Serra de la Petita). A la sortida mateix, cal estar atents a continuar per una desviació a mà dreta, indicada per anar, entre altres,  a Ripoll i Vilada, cap a on ens dirigirem.

Circularem una estona per aquesta carretera C-26, traspassarem per un pont l'embassament de la Baells i arribarem a Vilada, travessant-la.

Quasi a la sortida d'aquesta població, en direcció a Borredà, entre els PK 158-159, en un lloc situat a 42 08 15.8 01 56 05.1, hem de prendre una desviació a l'esquerra, indicada per anar a Cal Xocolater i a Sant Romà de la Clusa - 10 km.

Continuarem recte fins el final d'aquest curt vial, on girarem a mà esquerra, deixant en aquest sentit uns solars urbanitzats, però a dia d'avui, vuits.

Al cap de pocs metres deixarem a l'esquerra l'entrada a la CTR el Xocolater i a partir d'ara ja ens trobarem circulant per un bonyegut camí de terra (Així doncs, millor en un 4x4) , que al cap d'un recorregut aproximat d'uns 8 kms, a estones salvant rellevants pendents (entre els PK 4 i 4,5, indicat), i a estones acompanyats per la dreta, per profunds precipicis, ens situarà al davant de l’església de Sant Romà de la Clusa.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2014):

“ Descripció

Església d'una sola nau allargada coberta amb volta de canó sense arcs torals de reforç, lleugerament apuntada i de poca alçària.

La nau està rematada amb absis semicircular de dimensions més petites, orientat a llevant. El desnivell entre la nau i l'absis és salvat per un arc triomfal.

L'entrada és a un dels laterals, al mur sud, i és un arc de mig punt adovellat. No hi ha gaire obertures, són petites, totes arcs de mig punt situats en llocs destacats.

A ponent, als peus de l'església hi ha un campanar d'espadanya de dues obertures. El parament és de pedres de petites dimensions, irregulars i disposades en filades. La coberta és a dues aigües de teula àrab a la nau i teula romana a l'absis.

Notícies històriques

El topònim de la Clusa surt esmentat a l'acta de consagració de St. Llorenç prop de Bagà el 983; el monestir tenia en aquest lloc dos masos. La vida eclesiàstica al redòs de l'església de St. Romà, començà segurament al s. XII, data de referència a l'església ni a cap dels seus preveres.

L'any 1211, Berenguer de la Clusa, diaca, signa com a testimoni. Durant el s. XIV el lloc pertanyia a la seva muller, senyora de Portella i de Llussà, donaren als homes de la Clusa el bosc del mateix nom, que aleshores pertanyia al castell de Roset. Posteriorment inclòs dins la baronia de Pinós i Mataplana era un centre independent, fins i tot del castell de l'Areny, amb el que sovint hi tenien problemes pels emprius dels llocs.

Entre 1963 i 1965 fou restaurat tot el conjunt. Fins el 1936 es conservava a l'església mateixa una talla romànica d'1'20m. d'una majestat, perduda durant la guerra civil (1936- 1939).”

Després d'haver visitat aquest indret, hi ha la possibilitat de fer la tornada per un altre camí.

Tal i com hem arribat fins aquí, la pista de muntanya continua cap a l'esquerra. Hi ha un cartell, que, creiem recordar, indica per anar a Falgars (Santuari de Falgars)  i a La Pobla de Lillet (Varies edificacions), entre altres destinacions. En aquesta direcció hem continuat.

Durant el proper recorregut, hem trobat un mirador, a tocar mateix del camí :

Malauradament, les condicions meteorològiques, no ens han permès veure res de res, com s'aprecia a les fotografies, però al menys, deixem constància d'aquest lloc.

• Disposa d'una petita i cuidada zona de pícnic, equipada amb bancs i taules de fusta, amb una bonica particularitat: el sobre de les taules ho constitueixen diferents taulells de jocs: escacs, l'oca, tres en ratlla, etc.

Camí des de l'Església de Sant Romà de la Clusa a La Pobla de Lillet - Mirador.

Afortunadament, no han estat objecte de cap bretolada, com acostuma a succeir, i a dia d'avui, presenten un aspecte impecable. Toquem fusta.

Finalment, hem arribat a la Pobla de Lillet, sense cap contratemps.

Com en altres ocasions, recomanem molt especialment, tenir en compte les condicions meteorològiques, viatjant per aquesta contrada.