Església de Sant Ramon d’Ermedàs – Palafrugell / Baix Empordà

És una edificació del segle XVI

I T I N E R A R I

Situació: A Ermedàs, una petita i antiga entitat de població de Palafrugell, situada al sud d'aquesta vila, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XVI  - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. A l'altre costat del camí, hi ha la Torre del Mas Fina.

Hem aparcat al voral del camí d’accés. Avui dia, a tocar d'aquesta església hi ha un clos, on campen lliurament uns quants cavalls.

Accés – Visitada el 25/11/2016:

El punt d’inici d'avui ha estat un lloc ( 41 54 40.8 03 10 06.5 ) dins de Palafrugell, la Plaça Josep Pallach, on hi ha una rodona, on conflueixen els carrers que s'identifiquen (*) amb els noms  d'avinguda d'Espanya, carrer de Josep Vergés, i carretera GIP-6543.

Continuarem per aquesta darrera via, per una sortida de la rotonda indicada per anar a Ermedàs i Santa Margarida.

Ben poca estona més endavant, abandonem aquesta carretera, per la dreta, en un punt situat a 41 54 31.1 03 10 13.8 .

Des d'aquí i circulant sempre recte, trepitjant terreny asfaltat, arribem a Ermedàs, que creuarem. A la sortida del poble trobarem de seguida l’església a l’esquerra i la Torre del Mas Fina a la dreta de la carretera.

(*) - Les denominacions de carrers, places i carreteres, són les que apareixen a Google Maps.

M A P A d'aquest recorregut, d'uns 2,2 km. de distància.

“ Descripció

L'església de Sant Ramon es troba situada a l'esquerra del camí que va a Ermedàs des de Palafrugell.

Es tracta d'un edifici d'una sola nau amb absis semicircular i volta apuntada.

La coberta és de teula, a dues vessants.

La portada, de tipus senzill, presenta una porta rectangular amb una llinda emmarcada per una motllura guardapols, als extrems de la qual hi ha mènsules decorades amb motius vegetals.

Al damunt d'aquesta obertura hi ha una petita fornícula d'arc de mig punt amb petits caps humans en relleu i, més amunt encara, es troba un òcul de petites dimensions, atrompetat i amb decoració calada.

A la part superior de l'església es conserven dues pilastres d'un campanar de cadireta.

Notícies històriques

L'església de Sant Ramon és un edifici del segle XVI, bastit en estil popular. Recentment ha estat objecte d'una restauració.”

• Dins del terme municipal de Palafrugell hi podem trobar les següents edificacions:
  1. Castell de Cap Roig