Església de Sant Quirze de la Coma – Llobera Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Llobera, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XI – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta  – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aquesta edificació està bastida en terrenys del mas conegut com La Coma.

El dia de la nostra visita hem tingut la fortuna de trobar-hi els seus propietaris, la senyora Candelària i el senyor Miquel. A més d'haver pogut gaudir d'una amena conversa amb la parella, ens han facilitat les claus i les instruccions precises per poder visitar l'ermita. Des d'aquesta pàgina, de nou els hi agraïm les seves atencions.

Difícil de localitzar, no la trobàvem pas, no hi havia manera. Està força emboscada. Després d'haver parlat amb aquestes persones, tot va ser “bufar i fer ampolles”. L'ermita no és gens visible, està ben amagada dins del bosc, fins que ens trobem al davant.

Altres noms: Església de Sant Quiro o Quico, Sant Quirze de Bacons – (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 10/08/2016:

El punt d’inici de la descoberta d'avui és un lloc (41 56 01.7 01 28 25.2) situat a tocar del senyal del PK nº 45 de la carretera que tant al Google Maps com al mapa del ICGC s'identifica amb els noms de C-451 i/o C-75 (?). Hi ha un indicador: La Coma – 0,55 – La Serra 1,2

Aquí hi ha una sortida de la carretera que al cap d'un recorregut d'uns 450 metres es planta a l'entrada del Mas la Coma, on caldrà demanar permís als seus habitants per poder dirigir-nos cap a l'ermita, doncs el camí travessa completament el patí de la masia.

També hem demanat permís per aparcar el cotxe en aquest lloc.

Aquest camí és ample al començament, es va fent fonedís, fins que sortim a unes terres conreades. Llavors resseguim el marge esquerra del camp, fins localitzar, ara sí, fàcilment,  l’església.

Tot seguit facilitem un planell d'aquesta part final del recorregut.

Localització: N 41 56 03.3 E 01 28 07.4 – Altitud: aprox. 845 m.

L'església de Sant Quirze de la Coma està ubicada a 400 m del mas anomenat la Coma.

Conserva essencialment l'estructura arquitectònica original del segle XI, en un estil que és bona mostra del romànic llombard.

La planta és rectangular, amb capelles laterals semicirculars obertes en el gruix del mur, i l'absis semicircular, ornamentat a l'exterior amb un fris d'arcuacions, en sèries de dues entre lesenes.

L'única finestra que hi ha és al centre de l'absis. És de doble esqueixada i arc de mig punt adovellat.

La coberta és a dos vessant.

El parament és fet de pedres solament desbastades, posades en filades uniformes, però irregulars.

La cornisa de la coberta del mur de migjorn presenta tres daus, un decorat amb una creu i els dos restants amb el card, emblema dels Cardona. Els altres dos són trencats.

En aquest mur hi ha una porta tapiada posterior a l'original.

L'accés actual és al frontis, amb una llinda datada l'any 1680.

Altres elements posteriors són:el campanar de cadireta, el cor i una escala.

L'interior és enguixat, la volta és de canó, reforçada per dos arcs torals i un de prebsidal en degradació que obre a l'absis. La capella de tramuntana conserva encara l'ara original. La cornisa sembla ser el resultat d'una restauració feta en sobrealçar la nau.

Notícies històriques

En la documentació dels segles XI-XIII surt esmentada a les confrontacions com a situada "infra terminos castri Lobera ad ipsam ecclesiam Sancti Quirici".

Apareix anomenada també la Serra de Sant Quirze. En els capbreus de Llobera del s.XIV i XVI esmenta que "Sant Quiro de Lobera" era sufragània de la parroquial de Sant Pere de Llobera. L'any 1855 és esmentada pel rector de Llobera com St.Quirze de Bacons, segurament per estar dins el terme de dita casa. En aquesta època ja no era sufragània.”