Església de Sant Ponç de Molers – Saldes / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: Al veïnat de Molers, a Maçaners, entitat de població de Saldes, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic – (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Situada al bell mig d'un petit conjunt d'edificacions, algunes habitades permanentment.

En el nostre cas, hem tingut la fortuna de trobar un jove, familiar directe d'un dels habitants del llogaret, que ens ha facilitat la clau per poder visitar l'ermita.

Vistes de i des de Molers:

Accés - Visitada 25/08/2015:

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-16, anem en direcció a Bagà, sense arribar-hi. A l'alçada del PK 113 prenem una sortida a l'esquerra (42 13 03.8 01 52 08.6) , indicada per anar a Saldes. Entrem a la carretera B-400 (Guardiola de Berguedà – Saldes – Gósol).

En un lloc (42 13 49.4 01 45 39.2) situat entre els PK 13/14 d'aquest vial, hi ha una sortida a la dreta, indicada:  Casa de Colònies Pedraforca. Cap aquí ens dirigirem, entrant a un camí de terra.

Una mica més endavant, a 42 13 52.1 01 45 34.4, trobarem una desviació, indicada: Per l'esquerra, a la casa de colònies. Per la dreta a Cal Mainader. Continuarem en aquesta darrera direcció.

Al cap d'un recorregut d'uns 400 metres per camins de terra, transitables, amb algun que altre bony, arribarem al grupet de cases de Molers, on podrem aparcar còmodament el vehicle.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

“ Descripció

Petit temple romànic d'una sola nau, rematada a llevant per un absis de secció semicircular.  La porta primitiva del migjorn està tapiada.  Pel que fa la porta actual moderna s'obra al ponent.

La nau, coberta amb volta de canó, està esfondrada. L'absis està cobert amb volta de quart d'esfera.

L'església forma part d'un petit agrupament edificat al cap d'una costa, presidint els conreus junt amb una petita breda. Estat de l'edificació: ruïnós.

Notícies històriques

Edificació del segle XI aproximadament. Entre els anys 1311 i 1312 hi han notícies històriques del Vilar de Molers. Aquest era de Ramon de Vila i de la seva esposa Berenguera de Lillet.”

Nota dels autors:

Com es pot comprovar a les nostres fotografies, afortunadament, la informació anterior, està desfasada. L’edificació es troba en perfectes condicions (Agost 2015).