Església de Sant Ponç – Cervelló / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: Al terme municipal de Cervelló, tot i la seva ubicació propera a Corbera, parròquia de la qual en depèn - (Ajuntament de Cervelló). Pertany a la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Església de Sant Ponç de Corbera.

Accés - Visitada el 04/12/2004 i el 29/06/2013:

Durant tot el proper recorregut anirem veient indicacions, que ens guien, primer fins la capella de Sant Cristòfol i després a l’església de Sant Ponç.

Sortint de Corbera de Llobregat i circulant en direcció a Gelida, per la carretera BV-2425, que al mapa de Google apareix identificada com a Carretera de  l’Amunt i/o Carretera de Corbera a Gelida, arribarem a un lloc (1) situat a 41 24 58.64 01 54 20.85, on hi ha una sortida a mà esquerra, indicada, per on continuarem fins un altre lloc (2) , molt proper, on de nou, a mà esquerra i també indicat, trobarem una altra sortida (41 24 54.24 01 54 06.71) que accedeix a un curt passeig arbrat, on al final, veurem la capella de Sant Cristòfol – visita opcional.

Seguim per la mateixa carretera per on hem arribat, fins un lloc situat a 41 24 49.90 01 53 59.87, on continuem per l'esquerra. Circulem ara pel carrer antic de Sant Ponç, traspassem el lloc de l’Amunt vell, tot seguit el veïnat de Can Rigol, i a la sortida, (41 24 16 01 54 31) deixem l'asfaltat i continuem per un camí de terra, perfectament transitable.

L'edificació ja és visible entre l'arbreda.

Finalment arribem a un lloc situat a 41 24 08 01 54 39, on aparquem tranquil·lament el vehicle, al costat d'unes cases de camp, i ens disposem a continuar a peu el curt camí que, salvant una cadena que barra el pas als cotxes, al cap de ben pocs metres ens deixa al davant de l'església.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Cervelló, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Monestir de Sant Ponç:

L’església de l’antic monestir de Sant Ponç de Corbera és un dels edificis romànics més notables i ben conservats de Catalunya.

Tot i la seva ubicació propera a Corbera, parròquia de la qual en depèn, pertany al terme municipal de Cervelló.

Les primeres notícies del monestir són del 1068, tot i que els seus orígens poden ser anteriors.

La comunitat monàstica era un propietari benedictí, depenent del monestir francès de Cluny i de la seva filial a Catalunya, Sant Pere de Casserres.

A partir del s. XIV va iniciar la seva decadència fins que va ser abandonada pels monjos.

De l'antic monestir només es conserva l’església, al costat d’una masia que no recorda en res l'antic edifici claustral.

Segons Puig i Cadafalch va ser construïda d’una sola nau amb tres absis i un creuer sobre el qual s’alça el cimbori coronat per un campanar.

La nau és coberta amb volta de canó seguit i al centre del creuer s'eleva una cúpula esfèrica sobre trompes còniques.

Els absis es comuniquen entre ells a través de portes obertes en els murs de separació.

Encara resten alguns vestigis de les pintures romàniques que deurien cobrir tota la superfície absidial.

Com en la major part d'edificis monàstics hi havia tres portes, la principal, per als fidels, a la façana, i en els murs laterals la dels monjos i la del cementiri.

Tot l'exterior de l'edifici és decorat amb les típiques bandes i arcuacions llombardes.”

• De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya). ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

Antic priorat benedictí, situat en un esperó del massís de Garraf, dins el terme municipal de Cervelló, encara que depèn eclesiàsticament de la parròquia de Corbera de Llobregat, des d'on és accessible per una pista.

L'església, única resta del monestir, és un edifici d'una nau i creuer, capçat per tres absis semicirculars.

Sobre el creuer s'aixeca un cimbori que fa de base al campanar de torre, de dos pisos, amb finestres geminades al pis superior.

La nau es cobreix amb volta de canó, sobre tres arcs torals.

Els braços del transsepte són coberts també amb voltes de canó, disposades paral·lelament a la de la nau (com si fos una església de tres naus) i comunica amb aquesta a través d'un gran arc sostingut per pilars de secció semicircular.

La cúpula oberta al creuer reposa sobre dos arcs paral·lels, més elevats.

En els murs de descàrrega d'aquests dos arcs neixen trompes còniques que donen una base aparentment circular a la cúpula.

Tot l'exterior de l'edifici és ornamentat amb decoració de tipus llombard, característica del primer romànic.

A l'interior de l'absis central i de l'absidiola dreta hi ha fragments de pintures murals romàniques, amb motius vegetals i geomètrics, que semblen correspondre a finals del segle XII o principis del XIII.

Can Casas: Edifici rural construït damunt les restes de l'antic cenobi de l'església romànica de Sant Ponç (segle XI).

La construcció actual tanca l'esplanada de la façana pel costat sud, on té l'entrada la casa, amb portal i pati.

Les edificacions annexes estan parcialment adossades a la façana de migjorn de l'església.

Les primeres notícies del monestir daten del 1068, en què ja posseïa alguns dominis alodials.

Tanmateix, hom creu que l'església devia ser erigida pel levita Guillem de Mediona o pels seus successors, senyors de Corbera, entre els anys 1025 i 1050.

El 1096 ja és documentada la comunitat benedictina, subjecta a Cluny com a priorat, que abans del 1104 passà a dependre de Sant Pere de Casserres, filial i centre de les possessions de Cluny a Catalunya.

Des del segle XIV no tingué pràcticament comunitat: només el prior, que era monjo de Casserres, i alguns preveres beneficiats.

Al segle XV fou regit per priors comanditaris, i el 1590 les seves rendes s'uniren al Col·legi de la Congregació Claustral Tarraconense, radicat primer a Lleida i després a Sant Pau del Camp (Barcelona), d'on es considerà filial fins a l'exclaustració del 1835.

L'església ha estat objecte de diverses consolidacions i restauracions els anys 1933 i 1942-43, i de manera àmplia entre 1955-58, a càrrec del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona.

Can Casas

No hi ha documentació referent a l'edifici com a residu de l'antic cenobi, si bé el portal de la façana sud dóna peu a aquest supòsit.

La família Casas, actual propietària de la casa, ho és d'ençà 8-10 generacions i van viure aquí fins l’any 1980.

Actualment s'han fet obres de neteja, repintant de blanc una part de les façanes oposades a l'església.”

• Pels lectors interessats en aquest tema, i per completar i/o complementar les informacions anteriors, ens complau invitar-vos a visitar la següent pàgina web:
    •  Pat.mapa arqueologia - (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya).

• Per complementar encara una mica més aquest tema, ens complau extreure de la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, el següent text:

" Sant Ponç de Corbera

Dins el municipi de Cervelló, en una de les valls que formen la riera de Rafamans, a 325 m d’altitud hi ha l'antiga quadra i priorat benedictí de Sant Ponç de Corbera, que depèn de la parròquia de Corbera de Llobregat; se'n conserva l'església, que és un magnífic exemplar romànic, del segle XI.

Les primeres notícies del monestir són del 1068, quan ja posseïa un territori en domini alodial.

Això no obstant, és possible que la comunitat monàstica s'hi hagués iniciat de molt temps abans.

Segons Antoni Pladevall, l'església podria haver estat construïda pel levita Guillem de Mediona o pels seus successors, senyors de Corbera entre el 1025 i el 1050, ja que el monestir era emplaçat dins el terme d'aquest castell.

El 1096 ja és documentada la comunitat, que fou subjectada com a priorat a Cluny i, abans del 1104, passà a dependre de la filial d'aquest cenobi i centre de les possessions de Cluny a Catalunya, Sant Pere de Casserres.

El 1303 depenia de Truyetho , segurament com a intermediari de Cluny; aleshores ja no hi havia gairebé comunitat.

Al segle XV es nomenaren priors comendataris i el 1590 les seves rendes foren unides a la Congregació Claustral Tarraconense, primer a Lleida i després a Sant Pau del Camp, d'on es considerà filial fins a l'exclaustració.

L'església de Sant Ponç de Corbera és l'antiga església del monestir.

Segons Puig i Cadafalch devia ser construïda entre els anys 1040 i 1070.

És un edifici d'una sola nau, amb un transsepte capçat per tres absis semicirculars, un cimbori sobre el creuer i un petit campanar que el corona.

Tot l'exterior de l'edifici és ornamentat amb bandes i arcuacions llombardes, les finestres són de doble biaix i l'aparell és característic del primer art romànic.

Els absis tenen comunicació entre ells per portes obertes en els murs de separació; en el central i en el de migdia es conserven vestigis de pintures romàniques, que en origen devien omplir tota la superfície absidal, de temes ornamentals i vegetals.

Sembla que aquesta decoració ha de ser un xic més tardana que l'edifici, de vers la fi del segle XII.

A la mateixa època o potser a la primeria del XIII ha de datar-se la talla policromada de la Mare de Déu de la Llet que, procedent de Sant Ponç, es guarda a la parròquia de Corbera.

Altres llocs interessants per visitar:

Més coses: És força reconegut el  Pessebre vivent de Corbera, que es celebra des de l’any 1962, durant les festes de Nadal i Cap d’Any.