Església de Sant Pere Sasserra – Biosca / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del terme municipal de Biosca, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic (Patrimoni.Gencat).

Estat: Tot i que conserva en peus les quatre parets, l’interior està completament arruïnat.

Situada dins d'una propietat privada, una granja (Mas de Sant Pere). El dia de la nostra visita no hi havia ningú al lloc.

Lliurament accessible, tot i que la visita és força perillosa pel risc que comporta que ens caigui qualsevol cosa pel cap.

Altres noms: Havia estat coneguda també com a Sant Pere de Padullers (Padullers és el nom d'una casa veïna) – (Pat.mapa).

Accés - Visitada el 25/02/2013:

Situada a tocar de la carretera C-451 (Biosca – Solsona) , entre els PK 36-37. És visible des de la carretera, a la dreta, si circulem en sentit nord.

“ Descripció

Construcció formada per una nau acabada a l'est per un santuari de planta rectangular. Als costats de l'obertura de l'absis hi ha dos arcosolis buidats al mur; els seus arcs de mig punt arrenquen de l'arc d'obertura de l'absis i de sengles columnes coronades per capitells decorats amb motius geomètrics.

La porta d'accés, situada a la façana sud, consta de dues arquivoltes, la més exterior de la quals forma una mena de guardapols amb ornamentació esculpida que recolza sobre l'extrem de dues impostes suportades per columnes i capitells. Tant les impostes com els capitells presenten una decoració de fulles de palmeta invertida.

En aquesta mateixa façana, coronada per un campanar d'espadanya de tres ulls, s'obre una finestra d'arc de mig punt d'una sola esqueixada. Dos contraforts reforcen el mur nord.

Notícies històriques

La parròquia de Sant Pere Sasserra depenia del monestir de Sant Llorenç de Morunys. L'església està documentada des del 1050, quan ja consta entre els béns del monestir de Sant Llorenç de Morunys, que tingué durant tota l'edat mitjana importants possessions en aquest indret. El 1268 el prevere Guillem Sasserra signà un document atorgat per Berenguer de Camporrells, que era senyor de Vallferrosa i altres llocs veïns. L'església, tot i ser inicialment parròquia, esdevingué més tard una sufragània de la parròquia de Vallferrosa. Ho fou fins 1910.

L'any 1911, però, se suprimiren les misses i el bisbe determinà que s'hi anés tan sols en les festes principals. Segons documentació l'església romànica fou reformada els segles XIII i XIV. Havia estat coneguda també com a Sant Pere de Padullers (Padullers és el nom d'una casa veïna). “