Església de Sant Pere del castell de les Sitges – Torrefeta i Florejacs / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Torrefeta i Florejacs, municipi de la comarca de la Segarra (Lleida), al costat mateix del castell de les Sitges.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Es conserva. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 25/11/2006:

Per tal d'accedir-hi i per a altres informacions, remetem als lectors a la pàgina del  castell de les Sitges, situat a tocar de la  present construcció.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

Construcció d'estil romànic tardà de nau única i capçada a l'est per un absis semicircular.

Interiorment ens els murs laterals de la nau hi ha a banda i banda , dos arcosolis i bancs de pedra.

Te el mur sud reforçat per dos contraforts, entre els quals se situa una finestra d'arc de mig punt tapiada. Una obertura de característiques similars s'obre al centre del semicilindre absidal.

La porta d'entrada, feta per una arc de mig punt adovellat, es troba a la façana oest. Corona aquesta façana un campanar d'espadanya de dues obertures. Davant de l'absis hi ha el cementiri.

Notícies històriques

Documentada en un inventari de rendes del bisbe d'Urgell del segle XI, es desconeix la categoria originària d'aquesta església, tot i que és molt probable que hagués estat sufragània de Santa Maria de Florejacs.”

“ Sant Pere de les Sitges

La primera notícia documentada de les Sitges és del 1025, però un document que deixi veure que ja existia una organització parroquial d’aquest lloc no el trobem fins els anys 1042 i 1075.

És molt probable que aquesta capella fos sufragània de Santa Maria de Florejacs.

Es tracta d’un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó i reforçada amb cinc arcs torals apuntats. Orientada d’E a W. A la façana de ponent s’hi torba la porta d’entrada, moderna i a la clau de la qual hi ha un motiu heràldic que correspon als Josa; és d’arc de mig punt adovellat, i al damunt hi trobem una finestra rectangular d’una sola esqueixada. La façana és coronada amb un campanar d’espadanya de dos ulls.

(font: Inventari del Patrimoni Arqueològic, Arquitectònic i Artístic de la Segarra. Volum VI, Torrefeta i Florejacs).”