Església de Sant Pere de Vilamonera – La Baronia de Rialb / Noguera

Situació: En Terrenys de La Baronia de Rialb, municipi de la comarca de la Noguera (Lleida).

Estat: No localitzada. Per tant, ho desconeixem.

Altres noms: Sant Pere de Vilamoneda - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 09/05/2015:

Des de Peramola (42 03 13.3 01 16 08.0) i circulant per una carretera que es dirigeix a la població de Politg, cal localitzar un punt situat a 41 59 27.6 01 12 59.7.

És una carretera que es pot reconèixer al mapa, però que no hi apareix identificada (En aquest cas concret, al principi, part de la ruta coincideix amb l'assenyalada en aquest mapa, amb punts de color lila, entre Peramola i Pallerols, identificada com a GR-1).

Sobre el terreny passa més o menys el mateix. Durant el recorregut no hem vist cap fita indicant  el nº de la carretera ni els punts quilomètrics.

En aquest lloc que assenyalem, abans d'arribar a Politg, es pren una sortida, aquesta si, indicada. Llavors entrem a un camí de terra. Depèn del vehicle que portem, encara podrem circular pel curt recorregut que falta per arribar a les runes de la masia de Vilamonera, i aparcar al voral del camí.

O a peu, doncs està situada sols a uns 300/400 metres de distància de la carretera.

Localització: N 41 59 28.4 E 01 12 49.5Dades no contrastades. Obtingudes d'una pàgina web generalment ben informada. Una vegada situades sobre el mapa de Google, la vista que se'ns presenta no ens dona cap orientació precisa.

Per altra banda, cal recordar que aquesta visió plana del mapa és totalment irreal. En realitat a partir de les zones que al mapa s'identifiquen com a conreades, el terreny és força abrupte, amb desnivells de consideració. No hi ha cap camí i la vegetació és força atapeïda i agressiva, amb forces punxes.

Com es pot veure a la següent fotografia, hi hem estat a tocar ... si les dades són correctes.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

Es tracta d'un edifici, en estat ruïnós, format per una sola nau, amb coberta de volta de canó i absis semicircular a Llevant, precedit per un arc presbiteral.

De la porta, a la façana sud, només en queden els brancals.

Es conserven una sola finestra de doble esqueixada a l'absis.

Les façanes no tenen cap mena d'ornamentació i l'aparell dels murs és format per carreus a penes escairats i posats en filades uniformes i regulars.

A la part baixa de l'absis i al sector de llevant trobem filades de carreus de grans dimensions sense polir.

Les seves característiques constructives fan pensar que fou construït ben avançat el s. XII.”

En preparació.