Església de Sant Pere de Vilalta – Sant Mateu de Bages / Bages

Església de Sant Pere de Vilalta – Sant Mateu de Bages

Situació: A la comarca del Bages - (Barcelona)

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat). “La planta de l'església primitiva ... podria ser preromànica.” – (Pat.mapa)

Estat: Bon estat. No hem accedit a l'interior, però a la pàgina de Pat.mapa es diu que “Presenta molt bon aspecte, tant internament com externament, i es degut a una recent restauració.”, sense que s'indiqui la data d'aquest fet.

Accés: No disponible.

Localització: No disponible.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

Edifici religiós. Església ubicada junt a la masia Vilalta.

La planta de l'església, primitiva, és un rectangle on no es diferencia la nau del presbiteri, podria ser preromànica.

L'estructura és plenament gòtica ja que utilitza l'arc ogival.

L'entrada és lateral. El portal està datat al s. XV. Als peus de la nau (lateral esquerra) hi trobem el campanar de torre, el qual està realitzat en dos períodes successius visibles en el canvi de pedra.

Presenta molt bon aspecte tant internament com externament, i es degut a una recent restauració.

El portal de l'església de Sant Pere de Vilalta està ubicat en el lateral esquerra de la nau. Datat en la primera meitat del segle XV, presenta un portal rodó sol, amb un conjunt de grans dovelles i muntants no gaire alts, simulant una figura de cap ample i cames curtes i primes. La dovella central o clau representa dos cossos en relleu: un cap d'animal i, a sobre, una espècie de torre.”

MAPA de situació