Església de Sant Pere de Sant Domí – Sant Guim de Freixenet / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Domí, entitat de població de Sant Guim de Freixenet, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

La trobarem fàcilment: a la plaça de l'església.

Església molt remodelada i situada en una plaça, fora del clos primitiu del poble.

Es tracta d'un edifici d'una sola nau, de planta rectangular, coberta da doble vessant, ràfec de teula i maó al voltant del seu perímetre, i capçada amb un absis de planta rectangular.

Les restes del primitiu absis es troben a la seva façana est, on es pot veure un quart de cercle de la seva estructura original. Aquest edifici també té, dos capelles laterals disposades a manera de transsepte o creuer cobertes a una vessant.

Destaquem la torre campanar de planta quadrada, amb quadre ulls i situada en un angle de la capçalera.

A la façana principal hi ha la porta d'accés d'estructura adintellada, sobre la qual hi ha obert un òcul. Presenta un parament de paredat amb pedra del país treballat a escarpa i maceta, amb presència de carreus a les obertures del ulls de la torre campanar.

Notícies històriques

L'antiga parròquia fou dedicada a Sant Domí, tal i com s'indica a documents del bisbat de Vic als segles XI i XII, al que està vinculada fins el 1957, moment en què passa a formar part del de Solsona. Tal i com s'indica a la documentació de la visita pastoral d'Antoni Pasqual el 1685 depenien d'ella la Capella de Sant Cosme i Sant Damià d'Amorós i l'església de Santa Maria del Castell.

A partir de 1943 va deixar de ser parròquia i passà a dependre de la de Sant Guim de Freixenet.”