Església de Sant Pere de Montfalcó Murallat – Les Oluges / Segarra

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Montfalcó Murallat, entitat de població de Les Oluges, població i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat). "El campanar, és posterior a la construcció de l'església, i fou utilitzat en un primer moment com a torre de defensa – És un edifici molt transformat, i es fa difícil destriar els elements originals. " - (Pat.mapa).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. Desconeixem el seu interior, doncs no és accessible lliurament. Hi ha disposada una zona d'aparcament públic. Dins el poble NO es pot circular amb vehicles. Amplies panoràmiques per totes bandes.

Altres noms: Castell de Montfalcó del Duc - (Pat.mapa).

Accés - Visitada el 23/03/2013:

Plaça de l’església. S'accedeix al temple per una porta força amagada (hi ha una indicació), situada al final d'un fosc passadís que hi ha dins del recinte murat. Al costat hi ha una oficina d'informació.

Localització: N 41 41 20 E 01 20 25 – Altitud: 600 m.

Altres:

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

“ Descripció

L'església de sant Pere és a l'extrem de llevant de la vila closa de Montfalcó Murallat.

És un edifici molt transformat, i es fa difícil destriar els elements originals.

 La seva estructura és d'una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular. És capçada a llevant per un absis semicircular, obert directament a la nau. La nau es troba desfigurada per l'obertura de capelles i altars als seus murs laterals, i l'absis és tancat per un envà que el converteix en sagristia.

 Als peus del temple hi ha un cor elevat. La porta s'obra a la façana de ponent, totalment envoltada pels edificis de la trama urbana del poble, que també amaguen les altres façanes de l'edifici, llevat de la façana absidial, que s'integra en el conjunt del perímetre murat de Montfalcó.

 La porta principal està realitzada amb arc de mig punt adovellat amb imposta i guardapols decorats amb motius geomètrics molt rudimentaris. Està totalment mancada d'ornamentació, amb l'aparell de petits carreus allargassats de pedra calcària de la zona.

El campanar, posterior a la construcció de l'església, i utilitzat en un primer moment com a torre de defensa, és de planta quadrada, amb les cantonades en forma de xamfrà en el cos alt i acabat en una terrassa amb balustrada.

Notícies històriques

Hi ha poques referències d'època medieval referents a la parròquia de Sant Pere. És possible que fos fundada poc després de la conquesta de Montfalcó per Bernat, comte de Berga a mitjans del segle XI, quan aquest fundà o amplià el castell de Montfalcó.

L'església formà part del bisbat d'Urgell fins a la creació de la diòcesi de Solsona al final del segle XVI.

 La primera referència al temple del castell es troba a l’inventari dels béns de Guillem Ramon, comte de Cerdanya, a Montfalcó d'Oluja vers els anys 1068-95.”

  • Per complementar una mica aquesta informació, ens complau extreure dades de la pàgina web del Consell Comarcal de la Segarra, referides a Montfalcó Murallat (Març 2013).

“Montfalcó Murallat

Altitud: 601 m
Habitants: 7 (INE 2012)

Al recinte de Montfalcó Murallat s’accedeix per una única entrada situada a la banda sud de la població, formada per una doble porta d'arcs adovellats

que dóna a una plaça central. De la plaça surten dos carrers, un a la dreta, que condueix a l’església, i l’altre que dóna el tomb a la muralla.

En una primera etapa constructiva, el recinte era constituït per un nucli emmurallat amb una torre circular a l’E i una torre quadrada al centre de la fortificació que actualment forma part de l’edifici central de la plaça. Una segona etapa constructiva va incorporar una torre quadrada davant del primer portal d’entrada formant un doble portal en angle recte. La tercera ampliació va dotar a la vila d'una segona muralla per la banda sud.

La primitiva església romànica es va construir aprofitant una torre circular de defensa per a la construcció de l’absis. L’edifici ha estat reformat i reconstruït al llarg de la història. La transformació més important es va fer entre els segles XVII i XVIII, quan es van construir la torre del campanar. De l’església actual només l’absis i la porta d'entrada són del primitiu temple romànic. 

La part exterior de les muralles, en època medieval i moderna, era envoltada de terres de conreu. Les terres més properes a la població es destinaven a l’horta i als farratges per alimentar els animals. En una segona línia es trobaven les terres de conreu dedicades al cereal i a la vinya i, les terres més allunyades de la població, als boscos i les pastures.

Les primeres referències de Montfalcó Murallat daten del segle XI. El castell feudal de Montfalcó s’esmenta l’any 1043 amb el nom de Monte Falconi. Montfalcó va passar a formar part del comtat de Cardona l’any 1375. És per aquest motiu que el poble es coneix també amb el nom de Montfalcó del Duc. Més tard la casa dels Cardona s’uní a la de Medinaceli i Monrfalcó formà part de les possessions d’aquesta família fins a la desamortització del segle XIX.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Segarra : Veure en un mapa més gran.