Església de Sant Pere de Montcalb – Guixers / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: A Montcalb, una de les set entitats de població del municipi de Guixers (Capital Llinars), a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època:Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat pràcticament al davant mateix.

Accés - Visitada el 21/11/2014:

Rodant per la carretera LV - 4241 (Berga / Sant Llorenç de Morunys), i circulant en aquest sentit,  en un lloc (42 07 07.3 01 41 47.6) situat entre els PK 43 – 42, trobarem una desviació a mà dreta, indicada, per accedir a Sisquer i a Montcalb, cap a on ens dirigirem, rodant tota l’estona per carretera asfaltada.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

“ Descripció

Montcalb és un poble situat a 1420 metres d'alçada, damunt la serra de Montcalb, contrafort meridional de la serra d'Ensija, que separa les conques de l'aigua de Valls i de l'aigua de Llinars (capçalera de l'aigua d'Ora).

La nau de l'església, orientada al nord, és rectangular i està enguixada al seu interior.

L'estat interior es dolent i no té absis. A l'esquerra de l'església hi ha un edifici mig enrunat adossat a l'església. Segons uns veïns de l'indret és la rectoria que mai es va acabar de construir.

Notícies històriques

Situada a la Vall de Lord, segurament dins de l'antic terme de Sisquer. Tingué durant un temps la consideració de parròquia , però aviat la perdé i quedà com a sufragània de la de Sisquer.

És una de les esglésies de Sant Llorenç de Morunys a la vall del Lord. No figura al capbreu de parròquies establertes pel Comte Guifré i el bisbe Galderic d'Urgell (872-878) a la vall del Lord, senyal de que en aquell moment no tenia la consideració de parròquia.

Consta amb aquesta funció als segles X-XI segons l'apòcrifa acta de la Seu d'Urgell on apareix amb el nom de "Montecalvo". Des de el 1040 es constata la dependència del Monestir de Sant Llorenç segons l'acta de l'església del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, de la qual depenia el de Sant Llorenç de Morunys. Les funcions parroquials las perdé aviat ja que no hi ha constància al segle XIV (1312-1314). Deuria ser aleshores sufragània del Sisquer.

Avui està vinculada a la parròquia de la Vall de Llinars.”