Església de Sant Pere de Madrona – Berga / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'una serralada a la vora de Berga, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Protecció: BCIL - (Diputació de Barcelona).

Estat: Bon estat, restaurada, No és accessible lliurament. L'església és difícil de fotografiar, donat que no hi ha espai als voltants, a l'ocupar pràcticament tot el cim del turó.

Formidables vistes als quatre costats.

Per accedir-hi i per a altres  informacions, visiteu la nostra pàgina del Castell de Berguedà.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

“ Descripció

Capella d'una sola nau coberta amb volta de canó i rematada a llevant amb un absis semicircular. Al centre de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada, amb arc de mig punt adovellat.

Els murs frontal i tester s'aixequen per damunt del nivell de la teulada. La porta s'obre a migjorn i és coberta amb un arc de mig punt adovellat.

Enlairada damunt d'unes roques que formen l'estret, al pas de la riera Demetge. Hi ha referències documentals molt antigues respecte d'un castell de Madrona.

Notícies històriques

La trobem documentada el 839 a l'acta de consagració de la catedral de la seu d'Urgell; així com en cartes de donacions el 843 i 890.

El 1873 es profanà i es restaurà més tard. Al 1943-45 hi ha una segona restauració i al 1965 una altre, aquest cop organitzada pel servei de la diputació de Barcelona.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Juliol 2014):

“ Descripció

És un edifici d'estructura simple, amb una nau única i separada per un absis semicircular ultrapassat que es desplega a la banda de llevant.

La volta és de pedra i apuntada a la nau, però a l’absis depassa el quart d'esfera. L'espai entre nau i absis es soluciona per degradació d'arcades.

Al començament de la nau, els murs laterals descarreguen sobre dues arcades adovellades, amb arc de mig punt.

La porta és de factura simple, acabada amb un arc de mig punt adovellat i envoltat per una senzilla arquivolta, que serveix de guardapols.

Les obertures són molt poques, repartides entre els murs de migjorn, ponent i una a l'absis, a llevant.

El desnivell del terreny va obligar a allargar els murs de migjorn i a apuntalar l'edifici amb un basament fet de carreus. L'aparell exterior és mancat de decoració, solament un sòcol s'adossa a la base de l'àbsis.

La rigidesa de l'edifici només és trancada per un petit campanar d'espadanya.

La coberta és construïda amb grans lloses. Malgrat algunes destrosses i remodelacions, sembla conservar, en conjunt, el seu caràcter originari.

Història

Es troba dins del terme de l'antic castell de Madrona. El lloc és documentat des de finals del segle X, però l'església no ho és fins al 1060.

La documentació sobre l'església augmenta a partir del segle XII, sobretot en deixes testamentaries.

Fins al segle XVII conservà el seu caràcter parroquial, però en aquest segle el passà a ostentar Sant Bartomeu de la Valldan.

Al llarg del segle XVII hi hagué diverses controvèrsies al voltant de la seva titularitat, entre el sagristà d'Urgell, el bisbat de Solsona i la parròquia de Berga.

El 1873 fou profanada i el 1936 destruïda i cremada. El 1943 i el 1965 s'hi varen fer alguns treballs de restauració; el 1990 els Amics del Romànic del Berguedà reposaren l'espadanya; el 1995 restauraren la porta de ferramenta. La campana fou robada el 1997, però un any més tard hi fou retornada.”