Església de Sant Pere de Llobera – Llobera / Solsonès

Situació: En terrenys de Llobera, municipi disseminat de la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XI – Romànic – (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No hi consta  – (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Ample aparcament al davant mateix de l’església.

Accés – Visitada el 10/08/2016:

El punt d'inici d'avui seria un lloc (0) situat a 41 56 43.5 01 29 22.0, on hi ha les fites del PK nº 47 de la carretera C-451 i el PK nº 0 de la carretera LV-3002.

Des d'aquesta darrera, continuarem recte. La ruta no presenta cap complicació. Sols hi ha un punt (1) a tenir en compte: A 41 57 01.2 01 28 51.6 trobarem una desviació, tot i que indicada: Sant Pere de Llobera. Continuem per l'esquerra.

Poc més endavant arribem a destí. Total recorregut: El compte quilòmetres del nostre cotxe ens informa: uns 1.700 m. aproximadament. Tot el camí és asfaltat.

M A P A d’aquesta ruta

Localització: (2) N 41 57 02.7 E 01 28 21.9 – Altitud: 854 m.

“ Descripció

Ubicada al poble de Llobera, totalment disseminat, a l'esquerra de la riera de Sanaüja, a 855 m. prop de les restes del Castell de Llobera.

No es conserva l'estructura arquitectònica romànica, sinó que ha patit múltiples renovacions i ampliacions posteriors que desfiguren totalment l'edifici original.

Té un robust campanar de torre, quadrat

. Romanen, però, dos element escultòrics aprofitats per tancar l'absis: una finestra i un sòcol.

La finestra és d'arc monolític de mig punt decorat en el mateix i en els muntants. Els motius són una creu inscrita en un cercle rebaixat; entrellaçat de lòbuls present a altres llocs de Catalunya, una estrella de vuit puntes inscrita en un quadrat. Tres cercles més presenten un motiu floral de quatre pètals, una flor de vuit pètals i una palmeta apaïsada.

També hi ha línies en ziga-zaga, escacat, dents de serra. Sobresurten els tres caps simètrics a l'intradós de l'arc. L'`col és un monòlit amb cornisa amb decoracions asimètriques on figuren dos àngels i motius geomètrico-vegetals.

El conjunt es pot datar al segle XIII. En cap cas sembla anterior a mitjan segle XII.

Notícies històriques

Va ser consagrada el 1037 amb dotació de Bonfill de Sanç, senyor de Llobera ila seva muller Amaltruda, germana del bisbe d'Urgell sant Eribau.

El 1072 Em fa el seu testament amb algunes donacions a Sant Pere.

El 1087 Humbert Guitard i Ermessenda donen a Santa Maria de Solsona un alou de Llobera, amb els cementiris i els drets que tenien sobre Sant Pere. El capbreu parroquial de 1565-1569 parla d'un altar de Sant Miquel dins l'església de Llobera.

Es conserven diversos capbreus des del segle XIV. En el capbreu parroquial del segle XIV ens apareix la parròquia ja totalment estructurada i les seves sufragànies. Aquestes perduren fins al segle XIX. El 1897 són suprimides les sufragànies i s'hi incorporà amb la categoria d'església d'ajuda a la de Sant Pere de Peracamps.”