Església de Sant Pere de la Sala – Llobera / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Llobera, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Dolent, molt descuidat. Pràcticament presa per la vegetació, que fa difícil fins i tot l’entrada a l’interior, que té la porta oberta, però per accedir-hi, hem tingut que lluitar contra les males herbes.

Interior, que està en mal estat, amb escletxes al sostre, que amenaça caure.

En canvi sorprèn l’estat impecable de la placa que hi ha a la façana, amb el nom d’aquesta esglesieta.

Altres noms: Església de Sant Pere de Comajuncosa – (Patrimoni.Gencat)

Accés – Visitada el 10/08/2016:

Donat que estàvem “pentinant” la zona de Peracamps, l’Hostal Nou, i altres, vàrem determinar l’acostament a aquesta església a través de la carretera LV-3005, circulant en sentit sud-est.

Aquest mateix lloc també ha estat punt d’inici d’altres destinacions, però amb sortida per diferents carreteres.

Cal estar atent als indicadors: La Sala. Hi ha alguna desviació, que no hem detallat.

(0) Prenem la sortida davant mateix de l'Hostal Nou: 41 55 18.1 01 27 41.2 en direcció a Peracamps

(1) De seguida trobem una desviació Continuem per l'esquerra (41 55 03.4 01 27 38.2). Sembla que no deixem la carretera LV-3005 (A Google Mas n'apareixen dues amb la mateixa numeració .... ). Indicadors: Camí de Sant Salvador i Dolmen de Llanera. Una mica més endavant un cartell: La Sala – 2,4 km.

(2) Arribem a un lloc situat a 41 53 59.5 01 27 27.6 No hi ha cap indicació. No hi ha cap tret especial, llevat de que hi ha una discreta sortida de la carretera, a la dreta, en baixada, un camí de terra.

Cal aparcar el cotxe al voral de la carretera i continuar a peu per aquesta baixada. El camí cada vegada es fa més fonedís, doncs l'envaeixen les herbes, però la direcció que pren es ben evident. També es veu el campanar.

Localització: (3) N 41 53 59.8 E 01 27 22.7 – Altitud: 802 m.

Una nau de planta rectangular sense absis. Està orientada a l'est.

La coberta és de dos vessants. Al frontis hi ha un campanar d'espadanya amb dues obertures. La porta és al mur de sud-est. A l'interior hi ha una volta de canó lleugerament apuntada, que correspon a la part primitiva, i una continuació d'aquesta posterior feta amb material més bast de tàpia.

Està enguixada. La cara est sembla feta de nou, ja que els carreus estan relligats amb ciment. L'any 1694 , segons consta en una llinda que hi ha a la porta d'accés a l'església, la nau és allargada amb un presbiteri i un cos adossat al mur sud-est amb funció de sagristia.

Està pràcticament coberta d'arrels i vegetació, sobretot al sostre i al cantó de llevant, fet que empitjora encara més el seu estat.

Notícies històriques

És de les esglésies de Llobera la que té fins al moment una referència més antiga, de l'any 1902. (*) Sanç de Llobera i sa muller Quinedelde estableixen un mas que limita amb Sant Pere de Comajuncosa. Al 1060, el seu fill, Mir i sa muller Estefania venen a Guitard i a Eicolina uns alous prop de Sant Pere, així com la mateixa església, el cementiri i ornaments.

Pels capbreus dels segles XIV i XVI sabem que Sant Pere és una sufragània de la parròquia de Sant Pere de Llobera.

L'any 1694, segons consta en una llinda que hiha a la porta d'accés a l'església, la nau és allargada amb un presbiteri i un cos adossat al mur sud-est en funció de sagristia.

L'any 1897 perd la categoria de sufragània a causa de la nova distribució de les parròquies.