Església de Sant Pere de la Gornal – Castellet i la Gornal / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A La Gornal, entitat de població del municipi de Castellet i La Gornal a la comarca de l'Alt Penedès - (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànica - (Patrimoni.Gencat). “... d'origen romànic, encara que durant el segle XVI s'hi va fer una reforma important. ” (Pat.mapa).

Estat: Situada dins d'un petit jardí, ben assortit d'arbres, a penes és visible (I encara menys es pot fotografiar) i per tant desconeixem el seu estat, tot i que al ser església parroquial, i a la vista de l'aspecte del porxo, comú amb la rectoria, i la torre del rellotge (de l'any 1967), deu oferir un bon estat.

Accés - Visitada el 12/08/2013:

Entre els carrers de l'església, Major, Calderilla. El porxo està situat al davant de la sala polivalent Montserrat Roig.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

“ Descripció

El conjunt format per l'església de Sant Pere i la rectoria es troba situat al nucli de la Gornal. Té una tanca perimetral i consta, a més de les construccions esmentades, d'una zona enjardinada. L'edifici de l'església és de tres naus, amb absis de planta circular refet modernament i campanar de cadireta barroc. És també un element remarcable del conjunt la torre del rellotge, de planta quadrada i coberta de pavelló del 1967. L'església i la rectoria tenen un porxo comú, utilitzat per a l'exposició de peces artístiques i eines del camp.

Notícies històriques

Sembla que l'església parroquial de Sant Pere de La Gornal és d'origen romànic, encara que durant el segle XVI s'hi va fer una reforma important. Actualment forma un conjunt amb l'edifici de la casa rectoral, que va ser refeta en el segle XX per l'arquitecte Joan Bassegoda i Nonell. La inauguració de la campana i del rellotge es va fer el 25.6.1967, i la casa parroquial va ser beneïda el 7.3.1971 per l'arquebisbe de Barcelona doctor Marcel González Martín, segons consta en la inscripció de la façana.”