Església de Sant Pere de Brunet – Sant Salvador de Guardiola / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Al Mas Brunet de Salelles, en terrenys de Sant Salvador de Guardiola, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem. Hi hem anat un parell de vegades, sense trobar ningú al mas, i per tant, no hem pogut veure-la, ni tant sols exteriorment.

Altres noms: Sant Pere de la Serra - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada l’any 2014:

Circulem per l’autopista A2 – Barcelona - Lleida, en sentit nord. Una vegada hem deixat enrere, a la dreta, el poble del Bruc, prenem la sortida del PK 570,  indicada per anar a Montserrat / Manresa.

Circularem uns metres, en paral·lel a l'autopista, fins que deixarem a l'esquerra l'hotel el Bruc, i pocs metres més endavant, continuarem per una sortida a mà dreta, indicada també per anar a Montserrat / Manresa. Deixarem a l’esquerra  una benzinera, fora de servei. A mà dreta veurem la fita del PK nº 1 de la carretera B-111, que trepitjarem durant una curta estona.

Tornarem a trobar una nova desviació: per l’esquerra al coll del Bruc, per l’antiga N-II. Per la dreta, a Montserrat / Manresa. Aquí veurem la fita del PK nº 0 de la carretera BP-1101, que seguirem fins arribar al coll de Can Massana (41 36 36.9 01 46 02.3), on a la cruïlla, continuarem per l'esquerra, en direcció a Manresa (No hi arribarem), per una carretera amb revolts i força pendent, amb unes boniques i extenses panoràmiques del Bages, que en gaudirem, si la climatologia ho permet.

En un lloc situat entre els PK 9 i 10 d'aquesta carretera, hi ha una sortida a la dreta, sense cap indicació (41 40 05.8 01 46 51.1) , que ens abocarà a un camí de terra, perfectament transitable, que ens conduirà al Mas de Brunet.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

“ Descripció

Església preromànica construïda a la segona meitat del segle X, de la qual es conserva la capçalera, l'arc triomfal de ferradura, l'absis de planta trapezoïdal, amb una finestra d'arc monolític.

La coberta de l'absis és cobert amb volta. Molt aviat, a principis del segle XI l'església fou ampliada amb una nova nau, coberta amb volta de canó de mig punt, reforçada per dos arcs torals.

La porta original al mur de migdia fou posteriorment tapat. El mur de tramuntana és el més modificat, amb l'actual porta d'accés, amb el campanar d'espadanya d'una sola d'un sol ull.

L'aparell és fet amb blocs de pedra mitjana, col·locats força desiguals, en filades unides amb morter de calç.

L'altar consta d'un suport constituït per un bloc de pedra tallat i polit de forma rectangular al damunt del qual ha esta col·locada una llosa de pedra no gaire gruixuda, polida i amb els cantons rectes . No presenta ornamentació però si uns grafits avui molt malmesos. Llegits per A.M. Mundó diuen: "...REDUS", "GUILELMO", "SACER", "(G)OMBAUDUS", "(G)OMBAUDUS" i "BERNARDUS SACER".

Notícies històriques

L'església de St. Pere de Brunet estava situada dins el terme del castell de Guardiola, al lloc conegut amb el nom de la Serra, conegut avui amb el nom de Brunet.

Sempre fou capella depenent de l'església parroquial de Sant Salvador de Guardiola. La primera notícia documental és de l'any 1035 on l'anomena St. Pere de Guardiola.

Als segles XIII i XIV és dita St. Pere de Serra. L'any 1618 s'hi efectuaren obres importants: s'enrajolà la capella, fou tapat la porta original.”

Mostra Bages en un mapa més gran