Església de Sant Pere – Castellfollit del Boix / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A menys de dos quilòmetres del casc urbà de Castellfollit del Boix, vila i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament.

L'absis sols es visible parcialment. Hi ha un cementiri adossat a les parets d'aquesta edificació. Caldria entrar al recinte del cementiri per poder veure'l amb condicions.

El temple, la rectoria i el cementiri s'alcen solitaris a l'esplanada superior del turó de Sant Pere, des d'on hi ha una panoràmica excel·lent sobre el massís de Montserrat.

Accés - Visitada el  25/04/2014:

Hem accedit a Castellfollit del Boix a través de la carretera BV-1081, que ostenta el punt km. 0 (41 39 47.1 01 41 10.3), en aquesta localitat.

Hem travessat el poble en el mateix sentit en que hi hem arribat, de sud a nord, deixant a l'esquerra el restaurant l'Andorrà, fins un lloc (41 40 01 01 41 02) quasi al final de la població, on degudament indicat, se'ns invita a continuar per una desviació a la dreta, per anar a l'església.

Més endavant, a 41 40 06.2 01 41 20.3, novament tornem a trobar una altra desviació, també a mà dreta i també indicada, per on ens aboquem a un camí de terra, perfectament transitable, que ens conduirà en un breu recorregut final, fins darrere l'església, on hem aparcat el cotxe en una zona assenyalada expressament per aparcar-hi els vehicles.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció

Església edificada a mitjans de segle XI que presentava una planta d'una sola nau, amb un gran transsepte i una capçalera a llevant estructurada en un absis central i dues absidioles.

La nau i els braços del transsepte estaven coberts amb volta de canó i els absis i absidioles amb volta de quart d'esfera.

Al segle XIII l'església fou ampliada: s'allargà el braç sud del transsepte es reféu l'absis d'aquest costat i s'obrí una portalada en el braç de migdia. Els carreus de la part antiga del temple són petits i no estan ben tallats; en canvi els de la part ampliada són ben tallats i disposats en filades i a trencajunt.

L'absis i l'absidiola primitiva presenten ornamentació llombarda amb arcuacions cegues i lesenes. En l'absis s'obren 3 finestres de doble esqueixada i una en cada absidiola.

Al 1633 fou modificada s'escurçà la nau, de forma que el transsepte passà a ser la nau principal i el presbiteri quedà cap al nord.

L'estat de conservació és bo. Al seu interior hi ha el retaule major, barroc, del segle XVII.

Portalada: Portal centrat dins una petita façana que sobresurt del mur de la nau. El seu aparell és regular, els carreus ben tallats i disposats en filades i a trencajunt. Està estructurat en tres arcs de mig punt en degradació fets de dovelles i adornats amb arquivoltes que es recolzen sobre dues columnes a cada cantó, acabades en dos capitells. A sobre d'aquests hi ha una imposta que ressegueix els arcs. L'arquivolta interior està ornamentada amb puntes de diamant.

La temàtica dels quatre capitells és vegetal, derivació dels motius corintis del capitell romànic. Motius florals de tiges allargades i fulles de parra amb nervis. Es pot veure la influència de l'escola lleidatana

Notícies històriques

El lloc de Castellfollit del Boix apareix documentat des del 967 i l'església no apareix esmentada fins abans del 1154 com a parròquia de Castellfollit.

Amb l'advocació de Sant Pere de Castellfollit apareix citada el 1294. Al segle XIII s'hi feren reformes dins, però, d'una línia romànica. Al segle XVII (1633) sofrí importants transformacions, canviant-se la seva orientació.

Encara que actualment conserva la titularitat de parròquia, les funcions d'aquesta han passat a l'església de Santa Maria del Pla del mateix terme.

Portalada: Obra de les remodelacions que es feren durant el segle XIII. S'allargà el braç sud del transsepte i s'obrí aquesta portalada que presenta un caràcter romànic malgrat ser una obra tardana.”

Dins el terme municipal de Castellfollit del Boix, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Mirador de Sant Pere

Els colors del Bages