Església de Sant Pau d’Ordal – Subirats / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Pau d'Ordal, entitat de població del municipi de Subirats, a la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

La trobarem a la Plaça de l'Església, a Sant Pau d'Ordal.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Església d'una sola nau rectangular amb absis, porta adovellada i campanar a l'esquerra de la façana, molt modificada el 1910, quan s'amplià. De la primitiva obra romànica resten molts vestigis als murs, fets de grans carreus regulars. Es conserva una pica baptismal d'immersió d'època romànica situada al mur, entrant a l'església a mà dreta. El campanar és quadrat amb quatre arcs fets de carreus de pedra ben escairats, i el portal d'entrada, també d'època romànica, és adovellat.

Al costat de l'església, entrant per l'arc de l'antiga rectoria, s'hi troba una tomba antropomorfa. És exempt de pedra picada buidat interiorment (encara que és semblant als d' Olèrdola i Sant Pere Molanta, no s'ha de confondre amb les tombes antropomòrfiques excavades en sòl petri). Al seus peus hi ha un tros trencat.

Pica baptismal. Té un perfil gairebé esfèric amb peu atalussat de 20 cm d'alçada i entornat per un bordó. L'interior del vas és tetralobulat, característica única en tot el Penedès. A la part superior s'observen dos bordons que l'encerclen de 3 i 5 cm de diàmetre respectivament. Entre el cos i el peu hi ha un tercer bordó de 5 cm de diàmetre. A la superfície determinada pel gruix de la pica hi ha una sanefa que segueix la forma tetralobulada del vas, composta per un seguit de triangles capicuats rebuidats a la pedra. A la part lateral del vas veiem una inscripció que diu: GURCO ME FECIT, que creiem que correspon al constructor de la pica.

Notícies històriques

L'església existia ja el 1059 i depenia dels senyors de Subirats, que el 1095 la cediren al monestir de Sant Sebastià dels Gorgs.

Al segle XV, passà a mans de Montserrat fins que a principis del segle XX es fusionà amb el terme de Subirats, del que ja depenia originàriament.

Pica baptismal. Aquesta pica fou localitzada anys enrere tapiada en una paret de l'església, ignorant-se fins aleshores la seva existència. Lamentablement al ser descoberta mancava un tros (una quarta part, aproximadament, de la part superior del vas) i barroerament s'optà per encastar-la a la paret del baptisteri de la que en sobresurt tot just la meitat.”

Edificacions properesDins del terme municipal de Subirats, podem trobar fins a deu edificacions, però no precisament a la vora les unes de les altresVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

1. Castell de Subirats
  2. Església de Sant Joan Salerm