Església de Sant Pau de Fontclara – Palau-sator / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Fontclara, entitat de població de Palau-sator, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Estat:  Bo. Visitable. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 25/11/2016:

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret, a la plaça de l'Abat Saborell, fundador del Monestir de Sant Pau de Fontclara.  Aparcament als voltants.

Sant Pau de Fontclara es troba al centre del petit poble de Fontclara, a 1 Km de Palau-sator.

L'església romànica del segle XI és d'una nau amb absis de planta semicircular, decorat externament amb lesenes o faixes llombardes (però sense arcuacions).

Hi ha tres finestrals de doble biaix.

La volta de la nau és apuntada, més tardana, i seguida, però l'arc triomfal és de mig punt i la coberta absidal de quart d'esfera.

Al presbiteri hi ha pintures murals romàniques.

Al mur meridional hi ha la portada primitiva, d'arc de mig punt, de dovelles curtes. La portada actual, en el frontis, és oberta en època tardana i d'estil barroc: pilastres i frontó amb boles ornamentals i la imatge del patró en baix relleu; a la llinda hi ha gravat l'any 1639.

També són fruit de reformes la finestra d'aquesta façana i l'espadanya de dues obertures que la corona.

A la nau s'hi afegiren dues capelles laterals a cada banda, dues amb volta apuntada i les altres de creueria, sobre una de les quals hi ha un escut i una inscripció datada el 1627.

El parament romànic és de carreus petits i rectangulars.

Sant Pau de Fontclara era un cenobi benedictí existent darreries del segle IX.

L'any 889 el seu primer abat, Saborell, acudí a Orleans on recaptà un precepte del rei Odó en el qual li són confirmades diverses possessions al Baix Empordà amb el mateix lloc on hi ha la font "Clara, in ipso monasterio defluente".

S'hi fa constar que Saborell havia fundat el monestir amb l'ajut dels veïns de l'indret.

La vida independent del cenobi fou efímera, car en un precepte del rei Carles "el Simple" de l'any 908 consta com a depenent de l'abadia occitana de Santa Maria de la Grassa.

Es desconeix en quin moment desaparegué la comunitat monàstica. A les darreries del segle XII és citada com a parroquial.”