Església de Sant Miquel de Vilandeny – Navès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Pegueroles, nucli de població dispersa de Navès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

En un costat hi ha el cementiri i a l'altre, la part del darrere de la masia de Can Franch de Vilandeny.

Època: Segle XII  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat pràcticament al davant.

Accés - Visitada el 20/11/2015:

El recorregut inicial és el mateix que ens ha portat a descobrir l’església de Sant Andreu de Gargallà, i que tot seguit passem a detallar:

Hi hem accedit des de Cardona, des d'un lloc, una rotonda situada a 41 55 05.8 01 40 49.5 on prenem una sortida indicada per anar a Montmajor, per la carretera B-420 (Cardona – Montmajor). En aquest punt hi ha el PK 0 d'aquest vial, per on continuarem.

Circulant en el sentit anteriorment indicat, poc abans d'arribar al PK n º 7, (41 58 15.1 01 42 17.0)  trobarem una sortida, assenyalada per anar a Gargallà, a 4 km.,  cap a on ens dirigirem.

F I de la coincidència del recorregut – Seguim cap a Vilandeny

A l'entrada mateix de Gargallà, hem de continuar per la dreta, per arribar a Vilandeny, després de transitar una estona per un tram recte de carretera. A l'arribar a Vilandeny hem de continuar per la dreta. Ben aviat trobem el cementiri i l’església.  Veure detall a continuació:

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

L'església de Sant Miquel centra el petit nucli rural de Vilandeny.

És una església romànica modificada, d'una sola nau i absis semicircular.

Les mides de l'actual construcció són de 6,90x16 m ja que la nau va ser ampliada pel cantó de migjorn, la qual cosa ha fet que l'absis quedes descentrat.

La nau té coberta de canó no romànica i arc presbiteral de mig punt.

L'absis presenta finestra de dues esqueixades i arc de mig punt monolític.

Conserva de l'època romànica, l' absis i part del mur nord. La porta del frontis, de llinda decorada i amb frontó és barroca.

Al capdamunt s'alça un campanar d'espadanya de dues obertures. El parament és de carreus treballats a punta, de mides diferents, en fileres.

Notícies històriques

Església no esmentada a l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell de l'any 839. Pertany a l'antiga sufragània de Pegueroles.