Església de Sant Miquel de Vallmanya – Pinós / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: Isolada en terrenys de Vallmanya, nucli de població dispersa del municipi de Pinós, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral del camí.

Altres noms: de Can Prat - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 10/06/2017:

Des d’un lloc (0) - (41 49 53.2 01 35 14.3) situat a l'entrada de Vallmanya (O bé a la sortida, segons com es miri), enfilem per un ampli camí de terra, transitable, amb una indicació: Matamargó. Continuem per aquí.

(1) – A 41 49 55.4 01 35 22.9 trobem una desviació. Girem a la dreta, en baixada. Hi ha un indicador: Cal Fidel. El camí s'estreny, però continua sent transitable.

(2) - Localització: – A 41 49 49.8  01 35 27.0 trobem l'esglesieta, a la dreta del camí, una mica alçada. Aparquem al voral. Altitud: 575 m.

M A P A d'aquest itinerari. Recorregut aproximat: 750 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny  2017):

L'església de Sant Miquel es troba aïllada prop del petit nucli de població de Vallmanya.

És una església romànica d'una sola nau capçada per un absis semicircular al costat de llevant, i coberta amb una volta de canó.

L'absis presenta un fris decoració d'arcs cecs disposades en sèries de dos entre lesenes, amb la particularitat que aquestes arrenquen d'un sòcol disposat a mitja alçada.

Al centre hi ha una finestra de doble esqueixada.

Al costat de migdia s'obre la porta original romànica adovellada i en aquest mateix mur hi ha una finestra de doble esqueixada.

El campanar d'espadanya d'una sola obertura s'alça sobre l'arc presbiteral, entre la nau i l'absis.

Notícies històriques

L'església de Sant Miquel de Vallmanya o de Can Prat és avui una capella particular de la casa de Can Prat.

Malgrat que semblen desconegudes notícies concretes, el lloc, el terme i el castell de Vallmanya són documentats des del segle XI. Cal pensar que l'església de Sant Miquel deuria ser una sufragània de la parròquia de Sant Pere de Vallmanya”