Església de Sant Miquel de Turbians – Gisclareny / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Gisclareny, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un relatiu bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada 29/08/2015:

Avui es tracta d'un d'aquells casos en que hem arribat a destí de forma inesperada, producte  meitat del TomTom i meitat de la fortuna, donat que no teníem gens clar la manera d'arribar-hi.

Hem sortit de Bagà (42 15 12.4 01 51 30.1 – des d'un extrem de l'Avinguda del Districte Forestal), introduint al nostre navegador tan sols un nom: Gisclareny i aquest estri ens ha guiat durant bastants quilòmetres per solitàries i desconegudes, per nosaltres, carreteres.

Finalment, i producte de la sort, hem anar a parar a un lloc (42 15 11.2  01 47 36.1) on hem trobat un indicador: Sant Miquel de Turbians i mirador Albert Arilla. Aquestes son les dades que recomanem com a punt d'inici.

Des d'aquí caldria dirigir-se cap al mirador Albert Arilla 42 15 00.0 01 48 13.0

A tocar del mirador, al voral de la carretera,  hi ha una torreta de transport d'energia elèctrica. En aquest lloc hi ha el principi del camí a peu. Hi ha un parell de cartells indicadors, un de gran, amb les lletres mig esborrades i un de petit. No té pèrdua.

Hem aparcat al voral de la carretera i ens hem disposat a caminar.

El camí, en baixada, comença amb uns quants esglaons de fusta.

No hem tingut cap problema en seguir-lo durant els 20 minuts que hem trigat en arribar a tocar de l’església. No presenta cap dificultat especial,

però tampoc ens atreviríem a dir que és un camí apte per a tothom ... llevat de la part final, més planera.

Algunes de les vistes de que es gaudeix durant aquest recorregut

Detalls del recorregut

Detall itinerari inicial

Detall de la part intermitja de l'itinerari

Detall de la part final de l'itinerari

Vista de l'Església de Sant Miquel de Turbians, des del lloc on iniciem el camí a peu:

Altres: De la pàgina web – Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

Església d'una sola nau sense absis orientada a llevant i de considerables proporcions.

Els murs, fets amb un parament força rudimentari, presenten un seguit d'obertures molt senzilles.

La coberta exterior és a dues aigües amb teula àrab.

La façana, al mur de migjorn, és la part més interessant de l'edifici. Presenta una portalada de dos arcs de mig punt en degradació i adovellats, rematats per una arquivolta a mode de cornisa amb una senzilla imposta.

Al cantó sud-oest hi trobem el campanar de planta quadrada amb quatre obertures d'arc de mig punt a la part superior.

Notícies històriques

Actualment és sufragània de Sta. Maria de Gisclareny, malgrat que en origen fou parròquia independent i molt possiblement, parròquia d'aquest municipi ja que al 1290 Galceran de Pinós donà les rendes i totes les collites del castell de Gisclareny i de la parròquia de St. Miquel de Turbians a G. de Tàpies.

Es troben documentades durant el s. XIV, pràctiques simoníaques en aquesta parròquia, dins la baronia de Pinós i Mataplana. El lloc de Turbians el trobem esmentat a més en l'acta de consagració de l'església de la Seu d’Urgell del 839.”