Església de Sant Miquel de Trulls – Viver i Serrateix / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: Adossada a la masia de Trulls, habitada, en terrenys de Viver, entitat de població de Viver i Serrateix, municipi de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Molt modificada, pràcticament passa desapercebuda. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 17/10/2014:

Circulant per l'autovia C-16 (Barcelona – Sant Cugat – Terrassa – Manresa – Berga – Puigcerdà (Eix del Llobregat)) en sentit nord, prenem la sortida nº 73 (Navàs), accedint consecutivament a dues rotondes, que abandonem per les sortides indicades per anar a Viver i Serrateix, abocant-nos a la carretera BV-4235, per on continuarem.

Durant el proper recorregut passarem pel davant d’una desviació que accedeix al mas de Sant Genís (Església de Sant Genís de Massadella - Bages).

Finalment, en un lloc situat entre els PK 5/6, ( 41 55 15 01 50 45 ) prenem una sortida a la dreta de la carretera, indicada, per on dirigir-nos cap a Trulls.

Ens hem trobat llavors circulant per un camí de terra, transitable amb turismes, amb algun bony de tant en tant, sense arribar encara a la casa.

Al cap d'aproximadament un quilòmetre, trobem  un cartell que ens diu que és un camí privat. També hi ha una tanca, practicable, de las que tanquen el pas al bestiar.

Hem decidit aparcar el cotxe en aquest lloc (41 55 36 01 50 54), al voral del camí,  i desplaçar-nos a peu fins la masia.

Quan hem arribat al mas, hem trobat a la mestressa de la casa, una atenta jove, apassionada de l'arqueologia, amb la que hem xerrat una mica, d'aquesta església i de les interessants i poc conegudes restes antigues que ens diu que hi ha en aquest entorn.

Des d'aquesta pàgina la saludem de nou, i li donem les gràcies per la seva atenció.

“ Safareig o pica cavat a la pedra, destinat a guardar-hi l'oli procedent de la premsa. “

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2014):

Església romànica d'una sola nau molt modificada i adossada a la casa de Trulls.

A migdia es conserva una porta adovellada d'arc de mig punt que fou refeta al final del segle XV i posteriorment tapiada. Encara es poden veure els fonaments de l'absis original.

La porta actual és al mur de llevant i és una obra posterior a la construcció romànica, així com l'òcul de considerables proporcions.

Notícies històriques

L'església de Sant Miquel de Trulls surt esmentada l'any 1187. Havia estat sufragània de l'església de Sant Miquel de Viver i tenia cementiri. Al voltant de les restes existents de Sant Miquel de Trulls hi ha indicis de construccions d'aquest hipotètic cementiri o de trulls d'oli, dels quals fa referència el topònim. Al segle XV l'església fou molt modificada obrint una porta i escurçant la nau pel costat de ponent.

• De la pàgina web de l’Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2014):

“Al SE de Viver hi ha l’antiga església de Sant Miquel de Trulls, sufragània de la parròquia de Sant Miquel de Viver i que consta des del 1184; és un petit edifici d’origen romànic, però molt modificat per reformes i afegitons posteriors. El lloc de Trulls ja és esmentat el 997.”

Mas de Trulls: acolorida bassa d'aigua.