Església de Sant Miquel de la Portella – Santa Coloma de Queralt / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Coloma de Queralt, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïna. Solament resten en peus part de les parets. Lliurament accessible.

Altres noms

Accés - Visitada el 12/06/2015:

Com en altres ocasions, vàrem preparar el recorregut des de casa nostra. Coneixent les coordenades de situació, vàrem situar aquestes dades a Google Maps i vàrem obtenir la següent proposta del recorregut a fer.

P R O P O S T A    G O O G L E     M A P S

• Val a dir que de vegades, i aquesta n'és una, no entenem com Google pot presentar un recorregut estimat d'un itinerari determinat, assenyalant amb claredat uns camins, que a l'hora de la veritat, quan som a lloc, sobre el terreny, pràcticament, ni anant a peu es reconeixerien.
  • D'entrada cal dir que és imprescindible la utilització d'un vehicle tot terreny, o en qualsevol altre cas, anar-hi a peu. El recorregut proposat per Google Maps, és d'uns dos quilòmetres aproximadament, per camins de terra.
  • Enlloc hem trobat la més mínima indicació d'aquesta edificació.

Vàrem determinar com a punt d'inici del recorregut d'avui, un lloc situat a tocar del PK nº 7 de la carretera T-221 (La Panadella – Santa Coloma de Queralt), on circulant en aquest sentit, hi ha una sortida a mà esquerra (41 33 45 01 23 51), per on continuarem.

Oferim a continuació unes fotografies d'aquest lloc.

Cal continuar en la direcció que indica aquest cartell: M-01, M07.

Durant la propera part del recorregut, anirem trobant desviacions, que tot seguit detallem i que figuren en el mapa següent:

1Punt d'inici indicat anteriorment.

2 - Havent deixat enrere fa molt poc una edificació a la dreta, trobem una desviació (41 34 11.6 01 23 59.3) i  continuem per la dreta.

3Desviació (41 34 22.7 01 24 13.7) – Continuem per la dreta.

Arribem a una petita plana on hi desemboquen fins a cinc camins. Aparquem aquí el cotxe i ens disposem a recórrer a peu les cinquanta passes que ens separen de l'edificació, situada dalt d'un petit monticle, a la dreta del camí, envoltada d'arbres, que tot i així, no impedeixen la seva visió.

Tot i anar amb un 4x4, ens trobem que la darrera part del recorregut és dura. Uns desguassos que treuen l'aigua de la pluja del camí, sotraguegen el cotxe de mala manera. Fins i tot hem rascat la panxa del cotxe varies vegades. Suggerim, si cal, deixar el cotxe aparcat, abans d'arribar a dalt,i pujar a peu, els darrers metres, (Com hem fet nosaltres) si us trobeu amb aquest problema.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

Edifici d'una sola nau amb la capçalera plana (no diferenciada). Coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada que arrenca directament dels murs laterals.

La porta d'accés s'obre en el mur nord. És d'arc de mig punt i lleugerament capalçada. Dos arquivoltes conformen l'arcada i arrenquen d'una imposta. En la part baixa, no hi ha cap mena de columna. Una motllura, a manera de guardapols, recorre tot el perímetre de les dovelles de l'arc externament.

Sota d'ella va representar-s'hi el sant titular de la capella. Apareix Sant Miquel representat en el que constitueix una síntesi dels dos tipus iconogràfics habituals. Sosté una balança amb la mà esquerra ("psicòstasi"), mentre amb la dreta ataca dos diables que intenten fer pesar més el plat de les males obres.

Pel que fa als materials emprats en la fàbrica es tracta d'aparell petit, molt irregular i tallat a cops de maceta. A l'estructura van ser-li adossats uns contraforts tardanament.

Notícies històriques

Les referències documentals relatives a l'indret són molt tardanes i també escasses. El 1264, la Portella apareix en una venda que Guerau d'Aguiló va fer a Bernat de Peramola. El primer, posseïa certs drets en el lloc i va traspassar-los conjuntament amb el castell i vila d'Aguiló, al segon.

Pel que fa a la capella, són força abundants els legats que durant el segle XIV van fer-li els habitants de la zona. Hi ha constància en els testaments servats a l'escrivania de Santa Coloma de Queralt de l'especial devoció que es tenia aleshores per la capella de l'indret.”

Altres:

En aquesta contrada de boniques i extenses vistes, els moderns aerogeneradors, són els reis. Com a mostra, veieu-ne unes quantes:

Remarca:

Els habitants d'aquesta comarca quan es refereixen a aquestes màquines, en diuen carinyosament, suposem, “ventiladors”.

A L T E R N A T I V A

Una vegada a casa, repassant els fets de la jornada, veiem que a Google Maps hi apareix una possible variant, que tot seguit us oferim:

A la mateixa carretera T-221, a tocar del PK nº 6 hi ha una sortida a mà esquerra que sembla ser que podria dur al mateix lloc.

Evidentment, no havent fet aquest camí, desconeixem la seva particularitat, tot i que deixem aquí  constància d'aquesta possibilitat.