Església de Sant Miquel de Fonogedell – Casserres / Berguedà

.

.

.

.

.

I T I N E R A R I

Situació: A tocar del Mas Cirera, una edificació del segle XVIII. En terrenys de Casserres, població i municipi del mateix  nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat). "L'edifici romànic original ha sofert moltes modificacions." – (Pat.mapa).

Estat: Presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament, llevat del porxo - rebedor que hi ha a l'entrada. Hem aparcat al costat.

Altres noms: Ermita de Sant Blai.

Accés - Visitada el 04/09/2014:

Situem l'inici d'aquest itinerari, a Casserres. Des d'un punt (42 00 38 01 50 16) situat al final del carrer anomenat Camí de Cardona, davant del nº 44, sortim d'aquesta població, en sentit sud.

Circularem sempre recte, obviant desviacions que marxen o se'ns incorporen, trepitjant un terra asfaltat, fins un lloc situat a 41 59 48 01 48 47, on prendrem una sortida a mà esquerra indicada per anar a l'ermita de Sant Blai, a cal Blasi i a Cal Cirera.

En aquesta direcció continuarem, circulant ara per un camí de terra, transitable, que al cap d'uns 850 metres de recorregut ens deixarà al davant de l'ermita de Sant Miquel de Fonogedell, coneguda també com ermita de Sant Blasi.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

Església romànica d'una sola nau coberta amb volta de canó de pedra, amb un petit absis a llevant.

És una construcció força austera, sense ornamentació de cap tipus.

El parament és de carreus de pedra d'una mida mitjana, disposats en filades i més o menys ben escairats.

La porta d'accés originàriament es trobava al mur de migdia però ara està tapiada.

La coberta és a dues aigües amb teula àrab.

L'edifici romànic original ha sofert moltes modificacions.

El campanar d'espadanya, la porta de ponent o el mateix pòrtic, així com la sagristia oberta a tramuntana, són molt posteriors.

El cor, als peus del recinte, també modifica substancialment el seu aspecte primitiu. El seu interior està totalment enguixat.

Notícies històriques

Situada dins l'antic comtat de Berga, l'església de St. Miquel de Fonogedell fou durant un curt període de la seva història església parroquial i propietat del monestir urgellenc de St. Sadurní de Tavèrnoles.

La primera notícia de l'església és de 1003 quan el bisbe d' Urgell confirmà els delmes i les primícies de Fonogedell a la parroquial de Sant Pau de Casserres. L'any 1040 figura com a parròquia independent del monestir de Tavèrnoles, però al s. XIII tornà a dependre de Casserres.”

Vora d'aquesta església, podem veure un arbre monumental, l’alzina dels Colls.

L'itinerari és el mateix que el que ens condueix a l'església de Sant Miquel de Fonogedell, sortint de Casserres.

En un punt situat a 42 00 17 01 49 52 cal prendre una sortida de la carretera asfaltada i

continuar per un camí de terra, indicat i transitable, fins un lloc ben a la vora, on ja veurem l'espectacular arbre (42 00 18 01 50 04).