Església de Sant Miquel de Cladells – Santa Coloma de Farners / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Miquel de Cladells, entitat de població de Santa Coloma de Farners, capital de la comarca de la Selva i cap del partit judicial de Santa Coloma de Farners (Girona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament, tot i que es pot fer un recorregut a peu, pel seu perímetre exterior. Aparcament als voltants.

Tal i com s'esmenta més avall, actualment, la rectoria és una casa de colònies, i hi vàrem trobar gent hostatjada.

Tot el conjunt ha estat restaurat.

Accés - Visitada el  06/12/2013:

Per localitzar aquesta construcció, hem pres la sortida des de Santa Coloma de Farners, en un punt situat a la confluència dels carrers Raval i la carretera de Sant Hilari (41 51 44.12 02 39 31.09), des d'on del final de aquest darrer carrer s'inicia la carretera GI-551, per on continuarem.

Circulant per aquesta carretera en sentit oest – Sant Hilari de Sacalm - , ens hem dirigit a un lloc situat entre els PK 9-8 d'aquesta via (41 51 37.20 02 33 49.30), a uns 14 km.,  i on hi ha un cartell indicador per prendre una sortida a mà esquerra.

Tot seguit rodarem uns quants centenars de metres per un camí de terra perfectament transitable, que ens situarà en el lloc desitjat.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013):

“ Descripció

L'església és d'una sola nau trapezial, de deu metres de llarg per quatre d'amplada, amb els murs longitudinals paral·lels, mentre que l'absis i el de ponent estan esbiaixats.

La nau està coberta per una volta de canó apuntada. L'absis és semicircular i amb volta de quart d'esfera, té adossat el campanar de planta quadrada i l'accés per una escala de cargol de pedra.

Pel costat sud hi ha l'obertura a un cos afegit que fa la funció de sagristia.

La nau i l'absis s'uneixen amb un arc presbiterial trencat amb unes impostes arrodonides. A cada lateral de la nau s'obre una capella amb arc de mig punt i finestra de doble esqueixada. La de la dreta té volta de canó i guarda una gran pila baptismal de granit, i la de l'esquerra és de volta de creueria amb clau de volta.

A l'exterior, l'absis, de carreus força regulars, presenta un fris en el ràfec que té nou grups de dos o tres semiesferes amb una creu marcada que els divideix en quatre porcions iguals.

El campanar quadrat té quatre finestres de mig punt i està coronat per una coberta piramidal. Adossat al campanar hi ha una estructura semicircular.

La porta d'entrada original es manté al costat de migdia i està formada per dos arcs de mig punt en gradació, amb unes impostes decorades amb un xamfrà.

En front s'obre el cementiri amb tancament de mur de pedra que arriba fins l'absis. Tot el conjunt ha estat restaurat. Als peus de l'edifici hi ha la rectoria de datació posterior.

Notícies històriques

L'any 950 en la consagració de Santa Coloma pel bisbe Gotmar de Girona s'esmenta l'església de Sant Miquel Arcàngel situada en la vall depenent de Santa Coloma.

Aquest document indica que es concedeix l'església a Giscafred, fill d'Ennec. El 1362 apareix una església parroquial amb el nom de "Sancti Michaele de Claudellis".

A principis del segle XVIII sembla que estava en bones condicions. L'any 1755 el Consell General actualitzà el repartiment de blat dels diferents masos.

Durant la Guerra del Francès el temple fou saquejat i es van destruir els altars majors, del Roser i de Sant Llorenç. El 1828 ja hi ha un nou altar major i un altre dedicat a la Mare de Déu dels Dolors.

La rectoria, força posterior, va ser convertida durant uns anys en hostal i actualment s'utilitza com a casa de colònies.”

Selva : Veure en un mapa més gran.