Església de Sant Miquel – Castelló de Farfanya / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A Castelló de Farfanya, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 29/04/2016:

Circulant per la carretera C-26 (Alfarràs / Balaguer), hem entrat a Castelló per un lloc situat a 41 49 03.5 00 43 41.6, on hi ha la fita del PK nº 16 d'aquesta carretera, continuant per l'avinguda Catalunya. Hi ha un indicador: Centre vila.

De seguida topem amb una derivació, perfectament indicada i continuem per l'esquerra, pel carrer Sant Roc. Seguint el flux circulatori, arribem a la Plaça Major, on trobarem l’església, frec a frec amb l'edifici de l'Ajuntament.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

“ Descripció

L'església de Sant Miquel de Castelló de Farfanya s'emplaça al centre del poble obert a la plaça Major.

Fou bastida probablement al segle XII, tot i haver estat molt modificada posteriorment.

És d'una sola nau orientada est-oest i coberta amb volta de canó apuntada. La porta d'accés és oberta a la façana sud; és dins la tradició de l'escola de Lleida, amb les arquivoltes decorades amb motius geomètrics i els capitells que combinen estilitzacions figurades i vegetals.

Al segle XVIII li fou afegida una altra nau a tramuntana, un portal nou (1751) i el presbiteri rectangular (1777) en substitució de l'antic absis.

L'estat deficient de conservació de l'edifici, i en concret el perill de ruïna imminent que presentava l'absis barroc, van fer necessària la construcció d'un absis nou, fet de formigó, vidre i alumini.

Aquesta intervenció, a càrrec de la Generalitat de Catalunya va ser presidida pel criteri de donar la més gran rellevància possible a l'altar major que conté un retaule gòtic de pedra procedent de l'església de Santa Maria del castell, des d'on fou traslladat el 1936.

Notícies històriques

La primera menció explícita de Sant Miquel de Castelló de Farfanya és de l'any 1187, en què es promulgaren les Constitucions de Pau i Treva al comtat d'Urgell i al vescomtat d'Àger. El vescomte Ponç Guerau III les jurà, amb el consentiment del bisbe d'Urgell Arnau de Preixens dins l'església de Sant Miquel de Castelló Farfanya, davant de tot el poble.

L'edifici romànic va ser molt reformat al segle XVIII. El 1751 es construí la nau neoclàssica adossada al mur nord, que provocà el desmuntament de les tres capelles que hi havia en aquest mur, i el 1777 es reformà el presbiteri, amb la destrucció de l'absis de l'església, recuperat arran la restauració de 1986 (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).

• Altres: Ens agradaria fer un petit comentari. Com es pot comprovar a les nostres fotografies d'avui, al davant d'aquesta església, com en moltes altres ocasions, apareixen cotxes aparcats: Opinem que interfereixen la deguda contemplació d'aquesta edificació.
  • A la nostra pàgina web de ---> l’església de Santa Maria de Cervera, que tot seguit us invitem a visitar seguint l'enllaç corresponent, exposem amb quatre paraules i una foto de la Universitat de Cervera, el sentit del nostre comentari.