Església de Sant Martí Xic – Les Masies de Voltregà / Osona

Situació: Al terme municipal de Les Masies de Voltregà (Osona) – Barcelona.

Protecció: No consta.

Estat: Exteriorment presenta un aspecte impecable. No és accessible lliurament.

Accés - Visitat el 30/07/2008:

El recorregut per arribar-hi, és exactament el mateix que ens ha portat al castell de Voltregà. (Veure aquesta pàgina on hi ha informació gràfica complementària).

Procedents de Sant Hipòlit de Voltregà, i circulant per la carretera BV-4608 en sentit Sant Boi de Lluçanès, entre els PK 15-16, prendrem un trencall a mà esquerra (42 01 25 02 13 20), anunciat amb un cartell informatiu que diu “Mas Serratosa”.

Circularem durant un 800 metres per una carretera asfaltada, deixant a ma esquerra la masia anunciada, fins que al tercer trencall a ma dreta (42 01 10 02 12 55), DESPRÉS de passar aquesta masia, cal continuar per una pista de muntanya.

En un moment determinat (42 01 11 02 12 24), trobarem un trencall a l’esquerra i a continuació altre vegada un altre trencall també a ma esquerra (un petit cartell de senderisme ens orienta per anar a Sant Martí Xic), per on continuarem, ara en un bonic passeig aeri, amb fantàstiques panoràmiques a la nostra esquerra.

En un recorregut d’uns 2600 metres des d’on hem deixat l’asfalt, arribarem a una porta de ferro que barra el pas als vehicles, i aparcarem al costat. Davant ja veiem el nostre objectiu.

A continuació, ja a peu, traspassarem aquesta porta pel lateral i ens dirigirem a la propera ermita de Sant Martí Xic.

Les minses restes del castell, situades a tocar d’aquesta ermita, son dalt d’un turó presidit per una senyera.

• Curiositat: Duran el recorregut hem pogut veure en varies ocasions, uns trams d’escales que faciliten l’accés a aquesta església, per un camí de senderisme, suposem que és una drecera.

“ Descripció

La petita església de Sant Martí Xic es troba a tocar el recinte del castell de Voltregà, dalt d'un massís de molt bona visibilitat.

La necròpolis medieval trobada és darrera l'absis d'aquesta església. L'espai dedicat al cementiri està preparat retocant la roca natural. Les siluetes de les tombes han estat marcades, i també s'han trobat restes d'enterraments amb lloses. Per això Antoni Caballé les situa cronològicament en un moment de transició, quan encara perdura la tècnica i el costum de treballar la roca natural. Es podrien datar entre el s. XI i el s. XV.

Dalt d'un massía de gran visibilitat per sobre la plana.”

Nota: “Massìa” deu ser “Massís” (?)