Església de Sant Martí del Brull / Osona

Situació: Al Brull, poble i municipi del mateix nom (Osona) – Barcelona.

Protecció: No consta.

Estat: Exteriorment aparenta un bon estat. Aparcament als voltants.

El recorregut per arribar-hi, és exactament el mateix que ens ha portat al castell del Brull:

Procedents de Seva i circulant per la carretera BV-5301, arribem al llogaret del Brull i tot seguit ens enfilem per una carretereta, que ens deixa davant mateix de l’església de Sant Marti.

“ Descripció

Església de nau única amb absis semicircular a llevant i coberta de teula àrab a dues vessants. L'absis és cobert amb volta de quart d'esfera. La volta de canó té llunetes i està reforçada amb arcs torals. La porta principal actual és a ponent (l'original era a migdia). L'interior és enguixat amb decoració barroca, excepte l'absis, que mostra pintures romàniques. L'aparell és format per petits carreus tallats de forma regular i rejuntats amb calç.

L'església actual és el resultat de grans modificacions efectuades sobre el volum inicial. Té un campanar bastit el 1791.

Notícies històriques

L'església de Sant Martí fou la parròquia de Seva fins que es va crear la del Brull. Es troba documentada com a parròquia ja al segle XI (1029). Se sap que va ser consagrada entre els anys 1048 i 1060 pel bisbe vigatà Guillem de Balsareny. El 1062 va ser dotada amb delmes pel vescomte Ramon Folc I i la seva muller Ermesenda.

Entre les nombroses reformes que ha sofert, en destaquen la construcció del campanar i la modificació del portal d'accés, dels anys 1791 i 1588 respectivament. Els seus murs també varen ser repujats.

El 1909 Gudiol hi va descobrir un important conjunt pictòric que actualment es troba al Museu Episcopal de Vic. “

Mostra Osona en un mapa més gran