Església de Sant Martí de Torroella – Sant Joan de Vilatorrada / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Martí de Torroella, una entitat municipal descentralitzada del municipi de Sant Joan de Vilatorrada, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Bon estat. Conserva molt pocs elements del romànic, al ser totalment modificada al segle XIX. No hem gosat entrar al Mas de la Casa Gran, situat darrere de l'església, on és possible es puguin veure algunes restes de l'obra romànica.

Accés - Visitada el 06/062014:

Procedents de Manresa i circulant per la carretera C-55 en sentit nord, hem abandonat aquest vial per una sortida a la dreta (0), situada a 41 46 06.8 01 47 21.2, poc abans d'arribar a la fita del PK 39, que ens ha abocat a una via de servei, circulant una estoneta en paral·lel a l'anterior.

A continuació hem sobrepassat, deixant-la a la dreta una benzinera – Tamoil – i tot seguit hem pres una desviació (1) a mà dreta (41 46 12.8 01 47 21.4) que ens ha conduit a Sant Martí.

Una vegada al lloc, és senzill de localitzar-la, donades les reduïdes dimensions del llogaret: al carrer de l'Església, cantonada amb el carrer camí del Milord, a la confluència d'aquest, amb el carrer Pla del Caçador (Aquest son els noms que apareixen a les plaques identificatives que llueixen avui, en aquests carrers. Res a veure amb els noms que apareixen també avui al mapa de Google).

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

“ Descripció

L'església de Sant Martí de Torroella conserva elements romànics dins la nova obra que és del segle XIX, i que modificà totalment l'edifici romànic anterior.

Conserva l'absis, semicircular i llis, i una part del mur de tramuntana i del de ponent, on hi ha una finestra amb doble esqueixada i arquivolta. L'edifici del segle XIX es construí en sentit transversal al romànic i és de dimensions molt més grans.

Notícies històriques

Situada a l'antic terme medieval de Manresa, l'església de Sant Martí de Torroella està documentada des de l'any 1022 quan els Comtes de Barcelona varen vendre al monestir de Sant Benet de Bages l'alou i l'església de Sant Martí de Torroella.

L'any 1077 era parròquia però el 1154 havia perdut ja aquesta categoria encara que seguia vinculada al monestir bagenc. L'any 1685 depenia ja de la Seu de Manresa i al segle XIX fou transformada sensiblement.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Juny 2014):

“Descripció

Es tracta d'un edifici originàriament romànic que va ser reconstruït en la seva totalitat al segle XIX .

Conserva del seu període romànic, bastit al final del segle XII o al principi del XII, l'absis i una part del mur de tramuntana i de ponent on hi ha una finestra doble esqueixada amb arquivolta. El mur de migjorn és el que ha quedat més trossejat. L'absis romànic és semicircular i ben llis.

Aquestes restes queden amagades dins edificacions modernes a causa d'una construcció sobreafegida que hi feren els propietaris del mas de la Casa Gran.

Les diverses modificacions, i sobretot el creixement de la població, varen fer que l'edifici romànic es quedés petit i el segle XIX es construí un de nou en sentit transversal a la construcció romànica de dimensions molt més grans. Aquest canvi d'orientació del nou edifici deixà fora l'absis romànic que es convertí en rectoria.

L'actual edifici és de planta basilical d'una sola nau. S'accedeix a l'església mitjançant una petita escalinata que dóna accés a una placeta situada just al davant de l'església.

La façana principal, on hi ha la porta principal d'accés, és orientada a migdia obrint-se amb dos rosetons de petites dimensions que es corresponen amb la nau central i la capella lateral de llevant.

Destaca del conjunt de la façana un campanar quadrat encastat entre la nau principal i la capella lateral de ponent.

L'interior de l'església és uniforme, obrint-se als dos cantons, de ponent i llevant, quatre capelles - dos per banda - dedicades a diferents advocacions (la Mare de Déu del Roser, Sant Josep i la Puríssima Concepció).

Dintre de la mateixa planta de l'edifici s'obre a llevant una capella molt més gran a la qual s'accedeix per una porta ubicada als peus de l'església i que s'estén al llarg de tota aquesta. Es tracta d'una capella dedicada al Sagrat Cor de Jesús i presidida per un altar dedicat al mateix. Aquesta capella és decorada amb motius vegetals en colors verd i salmó.

L'absis queda integrat al conjunt sense sobresortir exteriorment. L'altar principal és presidit per la figura de Sant Martí que queda sota l'insignia de la Santíssima Trinitat i envoltat per imatges més petites de Sant Antoni i Sant Pere.

L'interior és enguixat i pintat en color marró clar destacant la decoració floral daurada que decora les pilastres i el fris. Adossada al cantó de ponent de l'església es troba l'antiga rectoria.

Observacions: Es conserva actualment vigent la tradició dels Goigs de Sant Martí Bisbe, que són cantants el dia del patró de l'església després de la missa. Entre les virtuts que se li reconeixen a Sant Martí es troba la de protegir el poble i alliberar de l'enveja.

Història

Situada dins l'antic terme medieval de Manresa, l'església de Sant Martí és documentada des de l'any 1022.

La comtessa Ermessenda i el seu fill, el comte Berenguer Ramon I, varen vendre al monestir de Sant Benet de Bages l'alou situat al comtat de Manresa, al lloc de Torruella amb l'església de Sant Martí.

La propietat comtal no tenia el seu origen en una fundació pròpia sinó que la comtessa l'havia adquirit per compra L'any 1077 era parròquia, si bé no apareix en la relació de parròquies de l'any 1154, si ho fa a la del 1361. Al tractar-se d'una propietat del monestir de Sant Benet, eren el cambrer i el prior qui s'encarregaven directament d'anomenar el rector al seu gust. Aquest dret de patronatge va continuar exercint-lo el monestir si bé l'any 1685 depenia de la Seu de Manresa. (AA.DD.,1984) (COMAS, 1988) (AA.DD. Catalunya romànica, 1984).

L'edifici patí una profunda transformació al segle XIX ja que el creixement de la població va deixar petita l'antiga església, essent enderrocada i construïda una de nova.

Actualment l'edifici segueix tenint culte com a parròquia de Sant Martí de Torruella.”

• Sant Martí de Torroella ha estat lloc de sortida de la ruta que ens ha portat a visitar la torre nº 27 de la línia militar de torres de Telegrafia òptica de Manresa a Solsona, una edificació del segle XIX.