Església de Sant Martí de Llaneres – La Bisbal d’Empordà / Baix Empordà

És una edificació del segle XVI

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castell d'Empordà, abans Llaneres, entitat de població de La Bisbal d'Empordà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XVI – Gòtic tardà – Documentada des de l'any 1101, l'edifici actual és del segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 28/10/2016:

La primera part del recorregut és la mateixa que ens ha conduit al Mas Figueró i que tot seguit descrivim:

Punt d’inici: Dins de la Bisbal d'Empordà, situats en un lloc (0)  (41 57 56.7 03 02 26.6 ) a l'extrem del carrer del Mas Clarà, confluència amb el carrer Canigó, enfilem pel carrer que al mapa de Google s'identifica com a carretera Castell d'Empordà, seguint les indicacions que es dirigeixen a aquest lloc.

(1) -  A 41 58 30.4 03 02 36.3 trobem una desviació. Per l'esquerra aniríem al Hotel Castell d'Empordà. Continuem per la dreta.

Uns metres enrere, a la dreta, hem vist una senzilla i solitària ermita, pintada de color blanc.

Segons Google Maps, veiem que ara transitem pel carrer Barri del Castell d'Empordà. Ben aviat trobarem el Mas Figueró, a l'esquerra. No hi ha cap indicació.

Fi de la superposició del camí. Continuem cap a Sant Martí de Llaneres.

Seguim pel camí per on hem arribat aquí, fins arribar al punt (2). Hem aparcat al davant de l’església.

Part del camí és sense asfaltar, però perfectament transitable.

Localització: (2) N 41 58 50.9 E 03 03 07.5 – Altitud: 34 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):

Edifici religiós.- Església d'una nau amb capçalera semicircular, orientada vers el N.

Interiorment l' absis és poligonal. En el frontis hi ha la portada renaixentista, amb pilastres estriades d'ordre jònic i frontó, dins el qual hi ha esculpit l'emblema dels Margarit -margarides- i una ferradura -al·lusiva al patró-; més amunt hi ha un rosetó. A la llinda de la porta hi ha gravat l'any, "1586".

La volta és de creueria amb relleus esculpits a les claus, dues de les quals representen a Sant Martí -partint la capa amb el poble i abillat de bisbe-, mentre les altres dues afiguren a la Verge i a Sant Miquel. Hi ha capelles laterals, en una de les quals hi ha l'ossari gòtic dels nobles Bernat i Guerau de Vilagut. La capella del Roser, que fou beneïda el 1746, té una notable decoració de rajoles policromes.

La façana principal, és construïda amb carreuada; els altres murs són de pedres desbastades.

Notícies històriques

Sant Martí de Llaneres és la parroquial de Castell d'Empordà, nom que s'imposà per a designar el conjunt del poblat, originat en el castell dels comtes d'Empúries emplaçat al cim del turó i vora el qual s'agrupà l'únic nucli de poblament compacte. L'església és al planer, vers llevant, en un paratge de poblament dispers, de masies disseminades.

L'any 1101 és documentada l'església parroquial de "Sancto Martini de Laneras", igualment que en diferents textos dels segles XIII i XIV.

En èpoques més tardanes ja es fa constar que era la parròquia de Castell d'Empordà: "Sancti Martini de Laneriis alias Castro impuritano" (any 1596).

Consta que el temple actual fou començat l'any 1584; la data de la portada fa suposar que s'acabà dos anys més tard.”