Església de Sant Martí de Llanera – Torà / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Llanera, entitat de població de Torà, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Lliurament accessible. Situada al costat del castell de Llanera.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya,ens  complau extreure la següent informació (Març 2013):

Església gòtica molt interessant, tot i el seu precari estat de conservació.

És de nau única i presenta dos trams de volta de creueria, el presbiteri i un cor. Hi accedim a través d'un petit nàrtex situat a ponent que desemboca sota el cor, on podem apreciar les nervadures de la volta i els relleus heràldics que conté la clau.

La nau és molt àmplia i queda interrompuda per tres capelles laterals adossades al mur de tramuntana i tres capelles més amb volta apuntada al mur de llevant, dos de les quals estan policromades amb escenes de la vida de la Verge i dels Sants.

El presbiteri es troba en un estat ruïnós, tot i amb això deixa entreveure la qualitat escultòrica de les claus i dels arrencaments de les nervadures.

L’accès a l'església es fa a través d'una portada amb entaulament i un frontó partit, al centre del qual hi havia la imatge de Sant Martí, actualment desapareguda. Aquesta portada està flanquejada per dues pilastres amb relleus escultòrics interessants. A la llinda apareix la següent inscripció: "HC DOMVS DEI EST & PORTA C/ELI& CABITVR AVLADEI" i damunt d'aquesta s'obra un petit rosetó.

Presenta també una torre de campanar que s'aixeca damunt de l’absis. Part del seu cos superior està destruït, però encara conserva dues finestres d'arc de mig punt a l'E.

El seu estat de conservació és molt dolent, tot i que per fora la seva fisonomia no sembla tan malmesa.”

Per altres informacions, us remetem a la pàgina del

Castell de Llanera