Església de Sant Martí de Bertrans – Sant Mateu de Bages / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de la Masia Prat Barrina, en terrenys de Sant Mateu de Bages, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Senzilla, però bufona edificació. Bon estat. No és accessible lliurament. Com que anàvem en un vehicle 4x4 vàrem aparcar al davant de l'esglesieta. En altre cas, caldrà aparcar a tocar de les darreres edificacions del mas.

Accés - Visitada el 03/05/2014:

Després de visitar l'església de Sant Miquel de Castelltallat, situada al costat de l'Observatori Astronòmic de Castelltallat, vàrem decidir continuar viatge fins a l'església de Sant Martí de Bertrans.

Com que no teníem gaire ben planificada la manera d'anar-hi, en aquest cas concret, des de Castelltallat, vàrem introduir al nostre navegador les coordenades de destí (41 48 24.1 01 35 52.3), a l'entrada del Mas Prat Barrina, que prèviament havíem localitzat a través de Google Maps.

No cal dir, que avui, com en moltes altres ocasions, el TomTom, va complir sobradament l'objectiu, i transitant tota l'estona, per carreteres asfaltades.

A l'entrada del mas vàrem trobar la jove mestressa de la casa, que ens va indicar on era l'església que buscàvem.

Cal travessar el mas, i poc després de la sortida trobarem a mà esquerra l'inici d'un caminet, (41 48 24.3 01 36 06.9 - Hi ha una placa informativa), que en dos minuts, ens situarà al davant de l'edificació que busquem.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

Edifici religiós. Església petitona conservada prop de la masia de Prat Barrina.

Presenta una planta rectangular amb absis llis semicircular.

La façana té un portal amb arc adovellat, un òcul a sobre i una finestra en creu -tapada- en la part superior; acaba amb un campanar d'espadanya simple enrunat.

L'interior està enguixat. Hi trobem un arc triomfal i volta apuntats i l'absis està tapat per un embà que fa de suport a una pintura de Sant Martí i un retaule.

El seu estat actual és preocupant. Els carreus estàn en molt mal estat de conservació.

L’església apareix mencionada per primer cop l'any 1428.”

Nota dels autors de Catalunyamedieval:  A dia d'avui, no sembla que el seu estat sigui tant preocupant ...

Altres llocs interessants per visitar: Curiositats.

Icnites de Prat Barrina

Una mica abans d'arribar a Cal Prat Barrina, en un punt al costat de la carretera, situat a 41 48 10 01 35 54, hi ha les empremtes de pas d'alguns animals, d'ara fa uns 30 milions d'anys.

Hem obtingut fotografies del panell informatiu que hi ha disposat en aquest lloc. Oferim unes ampliacions llegibles, d'aquesta interessant o si més no, curiosa informació, degudament fragmentada per l'ocasió.

Edificació del segle XIX

De camí a l'església de Sant Martí de Bertrans, hem vist a la dreta de la carretera (41 47 58 01 36 38) una esglesieta adossada a una casa amb massissos contraforts, de la que no en teníem coneixement. Hem pres quatre fotografies, i després a casa, hem buscat informació.

Es tracta de La Masia de Cal Mas, també conegut com el Mas de Castelltallat.

La Masia de Cal Mas - Sant Mateu de Bages

Tot i que hem descobert que és una edificació de construcció recent (Segle XIX – Any 1850),  precisament per això, la documentem mínimament en aquesta pàgina, per tal de no confondre-la amb una edificació medieval.

Una plaqueta a la façana anuncia que en l'actualitat és una Residència de turisme rural.