Església de Sant Marc de Pallerols de Rialb – La Baronia de Rialb / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Pallerols, una entitat de població disseminada del municipi de La Baronia de Rialb, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Donada la seva longevitat, és admirable el seu estat. El dia de la nostra visita es podia entrar a la capella, doncs estava tancada de manera molt precària. Evidentment, hem tingut tota la cura del món en tornar a tancar, deixant-la de la mateixa manera en que l'havíem trobat.

Accés - Visitada el 09/05/2015:

Capella isolada, aixecada al bell mig del no res. És curiosa la seva forma allargassada, formada per dos cossos. Quan obrim la primera porta entrem a un cancell. Al fons hi ha una altra porta. Quan obrim aquesta segona porta surt a fer un vol un rat penat i restem sols al davant de l'altar de la capelleta.

Matí: Opció nº 1

Des de Peramola, (42 03 12.8 01 16 07.5)  un home jove, que conduïa una excavadora, a qui des d'aquí volem donar les gràcies de nou, ens va donar instruccions per anar a Sant Marc. Vàrem prendre una carretera que des d'aquesta població es dirigeix a la població de Politg. És una carretera que es pot reconèixer al mapa, però que no hi apareix identificada (En aquest cas concret, part de la ruta coincideix amb l'assenyalada en aquest mapa, amb punts de color lila, entre Peramola i Pallerols, identificada com a GR-1).

Sobre el terreny passa més o menys el mateix. Durant el recorregut no hem vist cap fita indicant  el nº de la carretera ni els punts quilomètrics.

En un punt d'aquesta carretera situat a 42 02 24.1 01 15 03.6, hi ha una sortida degudament indicada: Camí de Sant Marc.

Com un fet curiós esmentarem que la informació la dona un cartell dels que s'utilitzen per indicacions en carreteres convencionals.

Però, en aquest cas, al cap d'uns quants metres, comprovem que ens hem posat en un camí de terra. Una pista de muntanya.

És un camí força aspre, bonyegut, que va guanyant altura.  Els desguassos que treuen l'aigua del camí, sotraguegen el nostre cotxe cada dos per tres. Evidentment, és imprescindible utilitzar un cotxe 4x4. Segurament és deu poder considerar una distreta ruta pels fervorosos fans dels tot terreny.

Com sempre, a més de tenir en consideració les condicions meteorològiques, un dels aspectes problemàtics que presenta aquest tipus de camins, és el de la remota possibilitat de trobar-nos un cotxe de cara. La circulació per aquest llocs ja és de per si complicada i només falta que un dels dos hagi de fer marxa enrere. Una bona descàrrega  d'adrenalina està servida. En el nostre cas, avui dissabte, sols hem trobat,  de cara, una moto de trial. Cap problema.

Per què no l'hem trobat ?

• En primer lloc, al mapa de Google la posició de Sant Marc, és errònia.
  • En segon lloc, perquè no vàrem sapiguer “interpretar” la posició correcte. Les coordenades de situació, que teníem, si que eren, i son, bones. Suposem que el mapa següent donarà complida informació als que vulguin localitzar-la per aquesta primera opció, pel camí de Sant Marc. Ara bé, fem constar que desconeixem l'estat del tram de camí que assenyalem com a “recorregut que calia fer”.

• I en tercer lloc, unes consideracions finals a tenir en compte, vàlides per a qualsevol de les dues opcions, per arribar a aquest lloc:
    • Al lloc (*) on s'aparca al final del camí “que calia fer”, hi ha una alzina morta de notables dimensions. És la pista necessària per trobar la capelleta.
    • Situats al davant i de cara a l'alzina, cal agafar un primer camí a mà esquerra, poc fresat i en baixada. A tant sols 20 o 30 metres, trobarem l'ermita, a la dreta.
    • A l'esquerra d'aquest caminoi n'hi ha un altre de més ample. No és el camí bo.

Com l’hem trobat:

Tarda: Opció nº 2

Dinant en un restaurant d'Oliana, una cambrera joveneta (“L'angelet” del dia),  ens ha indicat una altra manera d'arribar-hi, més fàcil.

Des de Pallerols, ---> (Església parroquial de Sant Esteve de Pallerols) on s'hi arriba per carretera asfaltada, surt  un camí de terra més “transitable”. Com que ja teníem intenció d'anar a aquest llogaret, a veure l’església de Sant Esteve, som-hi.

Cal localitzar un punt (42 01 55.8 01 13 26.0) de la mateixa carretera que hem indicat anteriorment, la que des de Peramola es dirigeix a la població de Politg, on no hi ha fites que ens informin del nom del vial o els PK.

En aquest punt, es pren una sortida, indicada, que en ben poca estona ens portarà a Pallerols, situat a uns 1500 metres aproximadament.

Des un dels extrems de les edificacions del llogaret (Veure el mapa següent), cal continuar pel camí indicat per uns cartells: Masia Ampurdanès / Confós.

Tot seguit prendrem una desviació a mà esquerra, que ens evitarà passar pel bell mig del pati de la masia i continuarem circulant per un ample camí de terra.

Arribarem al lloc (*) citat anteriorment, sense indicacions, on hi ha una notable alzina morta a la dreta del camí. Hi ha una esplanada, on aparquem còmodament el cotxe (42 02 13.6 01 13 46.5) .

L'església està per sota del nivell del camí.

M A P A   G L O B A L

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2015):

És una església d'una sola nau, coberta amb volta de canó reforçada amb arcs torals.

Sembla que inicialment fou concebut com un edifici sense diferenciat, ressaltant el presbiteri només per la presència d'un arc toral adossat al mur de llevant.

També podria ser aquest arc toral dos realitzat un arc triomfal d'una absis desaparegut del qual no n'haurien quedat restes després d'obrir la porta a la façana de llevant.

L'interior és totalment arrebossat amb decoració pictòrica d'època barroca. Només hi ha una sola finestra en tot l'edifici. És a ponent i està resolta com una espitllera esqueixada recta.

Els murs són molt barroers, fets d'aparell de reble molt irregular, sense formar filades, amb peces ben treballades a les cantonades. No hi ha decoració de cap mena en els murs.

Per l'extrema rusticitat podem datar-la del s. X.

Notícies històriques

Malgrat el seu indubtable origen alt-medieval, no es tenen notícies històriques sobre al capella de l'antiga parròquia de Pallerols.

La devoció a Sant Marc, lligada a la pràctica de els lledànies majors (25 de març), s'estén a casa nostra normalment del s. XV o inicis del s. XVI endavant.

Així es constata en la majoria de les capelles dedicades a aquest Sant del nostre país. Això fa pensar que originàriament la capella de Sant Marc, a Pallarols, pogué tenir una altra devoció, que en tot cas es desconeix. La capella té uns goigs dedicats.”

Altres

Vistes des de l’església de Sant Marc de Pallerols