Església de Sant Julià dels Montgons – La Canonja / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de La Canonja, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XII.

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Malmesa, ruïnosa. Lliurament accessible, tot i que la vegetació que l'envolta no fa precisament fàcil l'accés al seu derruït interior.

Les dovelles de la porta d'entrada han desaparegut. Es pensa que fins i tot havia servit d'habitatge. Les rajoles de color blanc, que sobreviuen en una de les parets semblen corroborar aquest usatge.

És ben curiosa l'estrambòtica presència de la carcassa de fusta d'una bobina de cable, al bell mig de l'església. Suposem que pot haver estat usada com a taula de menjador per algú o altre. ¡ No deu haver estat fàcil traslladar-la a l'interior de l'ermita !.

Al costat de l’església hi ha restes malmeses d'antigues edificacions.

Accés - Visitada el 18/12/2015:

(0) - Enfilem la part final del recorregut cap a aquesta església en un punt (41 08 13 01 13 36.5) de la carretera T-721 (Pobla de Mafumet – Polígon industrial Riu Clar – Constantí), on hi ha una sortida, a la dreta, si circulem en sentit sud, sense cap indicació, per on continuarem.

Entrarem a un camí encara asfaltat, al principi. Poc més endavant es converteix en un camí de terra: 41 08 06.0 01 13 36.2

Aquí caldria valorar la conveniència d'aparcar el cotxe al voral del camí i continuar a peu la curta distància que ens separa del nostre objectiu, uns cent metres aproximadament, a menys que es disposi d'un vehicle 4x4, que en aquest cas, ens permetrà salvar sense problemes una petita zona de terreny en mal estat, i al final d'aquest recorregut, podrem donar la volta al cotxe i aparcar tranquil·lament al davant d'una petita caseta (Vegi's la fotografia d'aquesta caseta a continuació).

Durant aquesta part final de l'itinerari, ens acompanyarà per la dreta un filat de filferro que ens separa de les instal·lacions d'una central elèctrica.

Estant de cara a la citada caseta, l'església està situada a l'esquerra del camí. Les minses restes del Castell dels Montgons estan situades també a mà esquerra, uns pocs metres més endavant.

Altres: Pràcticament no hem trobat informació d'aquesta edificació.