Església de Sant Julià de Vallfogona – Vallfogona de Ripollès / Ripollès

I T I N E R A R I

Situació: A Vallfogona de Ripollès, vila i municipi del mateix nom a la comarca del Ripollès (Girona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Informació no disponible -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: S'hi estan portant a terme treballs de restauració. No és accessible lliurament. Pel que hem vist a través d'un forat a la porta d'entrada, l'interior és avui dia un camp de batalla, amb materials i màquines de la construcció.

A la dreta de la façana hi ha una torre de defensa, a través de la qual s'accedeix al campanar.

Per arribar a l'església trepitjarem restes de l'antic Camí Ral, documentat des del

segle X.

Abans d'entrar a l'església trobarem un Comunidor, del segle XVII, restaurat l'any 1985.

Accés - Visitada el  02/11/2013:

Tant si procedim de Ripoll, com des d'Olot, accedirem a Vallfogona per la carretera N-260. Entrarem al poble i girarem pel segon carrer a mà esquerra, anomenat carrer Puig Estela. Anirem a parar a la plaça de la Salut (N 42 11 50.50 E 02 18 17.28), on aparcarem el cotxe i seguirem a peu cap a l'església situada molt a prop.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2013):

“ Descripció

D'una sola nau, amb planta dividida en dues parts, de diferent amplada, que corresponen a la part romànica en l'atri, i barroca en el presbiteri.

Té adossades entre els contraforts d'aquesta última època, capelles laterals.

El presbiteri es realçat amb escales del nivell de la resta de la nau, i té un baldaquí.

Aquesta part de l'església és amb volta decorada en colors vius, segons el gust del barroc popular de l'època però de poc interès, les pilastres sobre les que descansen els arcs torals de la part romànica, són més estrets en la base que en l'arran dels mateixos arcs.

La porta d'accés té arquivoltes en degradació amb pinyes esculpides, i els arcs descansen sobre capitells i columnes molt deteriorats.

La façana conserva esgrafiats de principis del segle XIX i es rematada a la part central per un pesant campanar, a la dreta de la façana hi ha una torre de defensa, a través de la qual s'accedeix al campanar.

Tot l'edifici està en estat ruïnós, sent la part romànica, malgrat tot, la més ben conservada.

Notícies històriques

La primitiva església fou consagrada al 960 i posteriorment es reedifica al segle XII i ha subsistit fins als nostres dies.

El segle XV la volta de la nau caigué per efectes del terratrèmol, i es reconstruí de nou en una forma una mica apuntada.

El 1756, es començà l'edificació de la nova església, anant enderrocant la part romànica conforme avançava la seva construcció, aquesta no es va acabar, quedant l'edifici amb l'estructura que el coneixem avui dia.

L'interior va ésser totalment decorat en l'estil de l'època, es va construir el cor i sobre la primitiva finestra romànica de la façana es va construir un ull de bou, tapant exteriorment aquesta finestra.”

El seguiment de les edificacions ressenyades en aquesta pàgina, comportarà fer un tomb pels carrers del poble de Vallfogona, circumstància aquesta, que ens permetrà descobrir el nucli antic de Vallfogona.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.