Església de Sant Julià de Canalda – Odèn / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: Al llogaret de Canalda, entitat municipal descentralitzada d'Odèn, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle IX – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Un veí d'aquest lloc, propietari d’una segona residència, ens comenta que s'hi fa missa cada segon diumenge de mes, a les 10 del matí, i en aquest context és visitable.

També ens comenta que tot i la tranquil·litat que hi ha avui, (No hi havia ningú més), els dissabtes i diumenges, el lloc és bastant concorregut.

Al costat de l’església, hi ha un petit cementiri.

Tot el recorregut és asfaltat.

La forma en que hi hem accedit ha estat la següent: Des de Solsona, hem circulat en sentit nord, per la carretera LV-4241 fins arribar a un punt (0) -  42 08 18.8 01 32 21.9 , (el punt d’inici) que desemboca  a la carretera L-401, en una rotonda.

Llavors hem continuat per l'esquerra, fins un lloc (1) , 42 07 59.7 01 31 00.7 a tocar del PK nº 38, on em pres una sortida a mà esquerra, indicada: Canalda a 1 km.

Hem aparcat als voltants.

(2) - Localització: N 42 07 22.8 E 01 31 09.3  - Altitud: 1.175 m.

M A P A d’aquest recorregut

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2017):

“ Descripció

Església d'una nau, corresponent a una construcció dels segles XI-XII, que conserva part d'una capçalera (dos absis, manca el tercer) del segle IX. Els dos absis són coberts amb volta de canó sostinguda per arcs torals i són situats al sector E.

El conjunt, doncs, correspon a dues èpoques. De la més antiga en resta l'absis central i el lateral sud, amb un parament de carreus desbastats i disposats irregularment. A la segona època correspon la nau, amb un parament de carreus desbastats i col·locats en filades regulars.

Al mur S s'obre la porta d'entrada, d'arc de mig punt adovellat, que conserva una ferramenta d'estil romànic. En el frontis, sobre la finestra de doble esqueicada i arc de mig punt adovellat que el corona, hi ha una creu esculpida. Als absis encara resten algunes finestres d'esqueixada simple.

Hi ha una escala exterior per pujar al campanar construïda posteriorment.

Notícies històriques

Església esmentada en l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell del 839. El bisbe Nantigís la consagrà de nou l'any 900, tot constituint-la canònicament en parròquia.”

• Altres:

Durant el recorregut per accedir-hi, es gaudeix d'uns bonics paisatges.