Església de Sant Jordi – Estaràs / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Alta-riba, entitat de població d’Estaràs, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Plaça de l’església.

“ Descripció

L'església es troba situada al centre del nucli, d'estil romànic d'una sola nau orientada d'est a oest, realitzada amb carreus irregulars col·locats en filades, excepte les cantoneres de la torre campanar que estan realitzades amb carreus regulars de grans dimensions, amb coberta a dues aigües.

Actualment, la porta principal d'accés, posterior a la construcció de l'església, es troba situada a l'oest amb arc de mig punt rebaixat i adovellat, i a la seva dreta s'alça la torre campanar de planta quadrangular amb quatre obertures, una a cada costat, formades per arcs de mig punt rebaixats, datat al 1775, tal i com ho indica, mitjançant una inscripció, una carreu monolític de grans dimensions situat a una de les seves cares, i de la mateixa època és l'ull de bou situat sobre la porta actual que té la funció de il·luminar l'interior del temple.

L’absis de planta semicircular i cobert amb una volta de quart d'esfera, queda amagat per una construcció posterior que forma part del recinte del cementiri, el qual es troba adossat al mur sud.

Notícies històriques

És possible que en un primer moment aquesta església hagués tingut consideració de parròquia, però quan se'n comencem a tenir notícies apareix sempre com a sufragània de Santa Fe.

L'any 1183, quan encara s'estava acabant de bastir, Berenguer d'Alta-riba, castlà del terme, deixà dos sous per a l'obra Sancti Georgi Alta-riba i perquè els clergues diguessin misses per la seva ànima. El 1358 el bisbe de Vic, Ramon de Bellera, visità l'església i prohibí que es guardés l'Eucaristia en un banc de seure, llavors els vilatans construïren un armari de pedra vora l'altar. Fou del bisbat de Vic fins l'any 1595 en que passà al nou bisbat de Solsona.”

Segarra en : Veure un mapa més gran.