Església de Sant Jordi de Lloberes – Gaià / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A tocar del Mas Sant Jordi de Lloberes, en terrenys de Gaià, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al voral del camí d’accés.

Accés - Visitada el 16/05/2014:

Hem començat l'itinerari d'avui dins de la població de Navàs, en un lloc situat a les coordenades 41 54 10.8 01 52 42.5, al Passeig de Circumval·lació a la confluència amb la carretera de Berga (C-1411z), molt a la vora de la Plaça Catalunya.

En aquest lloc, hi ha el PK 0 de la carretera BV-4401, vial que farem servir per acostar-nos a aquesta edificació.

Abandonarem aquesta carretera per una sortida a mà dreta (41 57 01.5 01 57 17.8) que trobarem aproximadament entre els PK. 10 -11, degudament indicada. Ara entrarem a un camí de terra, transitable.

Curiosament hi ha indicadors a banda i banda d'aquesta entrada, però les grafies (b-v / a-e) són diferents.

Més endavant, a 41 56 32.6 01 57 44.5 trobem una desviació, indicada: per l'esquerra a Sant Miquel de Terradelles, per la dreta a Sant Jordi. Evidentment, continuem per aquesta darrera direcció.

Ben aviat, trobem la darrera desviació, a 41 56 25.4 01 57 43.1, indicada: per l'esquerra a Sant Jordi. A uns 100 metres, ja és visible el mas. L’església està al costat mateix.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Església d'una nau, de petites dimensions i amb volta lleugerament apuntada, un petit absis orientat a llevant corona l'església i un petit campanar d'època posterior substitueix l'original. La portada d'entrada, a migdia, està formada per blocs de carreus ben treballats.

Notícies històriques

L'església de Sant Jordi de Lloberes existia l'any 1053 com una tinença de l'església veïna de Sant Amanç de Pedros. Prop d'ella, el mas Sant Jordi surt també esmentat a la documentació d'aquesta època. Posteriorment, al segle XIII l'església fou modificada seguint la tradició romànica. Aquesta església cremada per la Guerra Civil va ser restaurada a mitjans d'aquest segle. Capella del Soler de Lloberes.